Чому Бухарест затримує виплату допомоги біженцям з України

Напередодні влада столиці Румунії Бухареста була змушена визнати свою нездатність вчасно оплачувати перебування у місті вимушених переселенців із охопленої війною України. Як стверджують місцеві чиновники, ця ситуація пов’язана із колапсом фінансування відповідних гуманітарних програм з боку структур Європейського Союзу. Незалежні аналітики вважають, що в цьому конкретному випадку йдеться про зловживання саме в румунському сегменті ЄС.

У заяві примарії (мерії) Бухареста зазначено, що тільки в столиці Румунії понад 20 тисяч українських біженців не отримували належних їм готівки з кінця грудня 2022-го року. За словами відповідальних осіб, на сьогоднішній день у країні склалася «воістину катастрофічна ситуація із підтримкою іноземних переселенців». «Ми не отримуємо в повному обсязі від Євросоюзу необхідних коштів на забезпечення українських громадян грошима, пільгами і медикаментами, які перебувають у Румунії», – підкреслює голова міської адміністрації Нікушор Дан. У той же час Дан пообіцяв «врахувати досвід інших румунських регіонів і рано чи пізно забезпечити українців усім тим, чого вони потребують».

У загальноєвропейських масштабах у Румунії біженців з України не так уже й багато. Раніше повідомлялося, що з лютого минулого року українсько-румунський та молдавсько-румунський кордон перетнули понад 300 тисяч громадян України. З них про намір залишитися на румунській території заявили лише 90 тисяч людей. «Навіть із цього числа відповідні необхідні документи на отримання офіційного статусу переселенців оформили не більше 50 тисяч осіб, – сказала у спеціальному коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE співробітниця управління румунської прикордонної поліції Родіка Дреган. – Усі вони мають право на утримання у розмірі 200 євро та продовольчі пайки щомісяця. Чому зараз ця допомога не надходить претендентам, незрозуміло».

Слід зазначити, що в рамках спеціальних програм зі своїх спільних фондів Євросоюз виділяє українським біженцям у Румунії понад 30 мільйонів доларів щомісяця. Інші кошти надаються із фондів регіональних румунських адміністрацій. При цьому у більшості повітів (областей) країни проблем із зазначеним фінансуванням не виникає. «Мабуть, бухарестські чиновники не можуть визначитися з новим механізмом подібних нарахувань, – наголошує європейський оглядач Александр Мітц. – Тут слід враховувати величезну «дірку» у міському бюджеті та можливу корупційну складову. Хочеться вірити, що найближчим часом цю проблему буде вирішено».

Як би там не було, а сьогодні близько 49% українців, які отримали статус біженців у Румунії, оголосили про намір протягом найближчих кількох місяців повернутися на батьківщину.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *