Що чекає на ринок нерухомості в Україні після війни?

Після перемоги всю торгову та комерційну нерухомість чекає велика трансформація, як вважають експерти з цих питань. Екстремальна реконструкція – першочергова задача, але для її вирішення потрібні чималі кошти.

Якщо в останні докоронавірусні роки концентрація і рівень насиченості торговими обʼєктами на 1 тис. населення стрімко ріс у великих містах, то пандемія перша підкосила цю тенденцію. Причинами було зменшення відвідувань закладів харчування, кіно, закладів розважального напрямку, що знизило товарообіг та рівень доходу власників. 

Не можна сказати, що війна призвела до безповоротної катастрофи, проте ситуація стала ще більш тяжкою. Зараз зусилля направлені на виживання, але після перемоги почнеться багатопланова трансформація. 

Існує кілька очевидних проблем. В багатьох великих ТЦ раніше певні площі заповнювали російські ретейлери, магазини, бутіки. Тепер їх не буде, тож площі треба буде заповнювати чимось іншим. В цьому плані більш виграшна позиція буде у невеликих комерційних обʼєктів з помірною площею. Вони швидше зможуть відновитися після війни.

Передбачають переведення деяких торгових обʼєктів навіть в житловий фонд, адже дефіцит житла після воєнних дій буде колосальним. Декотрі стануть логістичними пунктами та комплексами. Також можливо переформатування в структури освіти.

Нові часи – нові вимоги

Багато забудовників наразі на межі банкрутства, бо ринок нерухомості рухнув. Декотрі не можуть сплатити борги іноземним інвесторам. Також війна суттєво змінила вимоги покупців. Так, наприклад, розташування недалеко від інфраструктурних, промислових або військових обʼєктів різко бʼє по ціні. Ще один надважливий фактор – наскільки регіон віддалений від зони бойових дій. Ринок нерухомості на Заході України досить жвавий, а після перемоги тут передбачають швидке відновлення. Покупці більш охоче стають власниками будинків та квартир не у великих містах, а у містечках, де розвинута непогана інфраструктура. 

Наступного року ситуація на ринку нерухомості все так же напряму буде залежати від ситуації на війні. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *