Є час: «Велика Сімка» призупинила виплату Україною держборгу

Країни так званої «Великої Сімки» (G7) узгодили механізм відстрочення виплатою офіційним Києвом державного боргу. Відповідний меморандум було підписано представниками урядів Великобританії, Німеччини, Італії, Канади, Сполучених Штатів Америки, Франції та Японії. За словами кредиторів, на цей крок вони пішли з огляду на найважчу економічну ситуацію в Україні. Як стверджують аналітики, подібна пролонгація допоможе українській владі спрямувати кошти на потреби ЗСУ та забезпечити додаткові соціальні гарантії.

Слід особливо наголосити, що раніше проти цього зволікання виступав Париж. Французький президент Еммануель Макрон заявляв, що саме від своєчасних виплат Києва залежатиме доля подальшої матеріальної допомоги тієї ж таки України. «Це своєрідний обіг коштів, – наголошував, зокрема, він. – Тоді подібна ситуація практично не позначалася б на економіці окремо взятих держав-донорів». Втім, G7 дійшли висновку, що саме зараз Україна вкрай потребує зазначених коштів. «Ми виходимо із реалій сьогоднішнього дня. Необхідно надати підтримку команді Володимира Зеленського зокрема й українському народу загалом», – йдеться у комюніке саміту.

а інформацією західних джерел, йдеться про призупинення процесу виплат Україною зовнішнього боргу на загальну суму $92,77 млрд. Таким чином, згадані гроші Київ почне виплачувати не раніше березня 2027-го року. «Я вдячний партнерам із «Сімки» за розуміння потреб нашої країни в умовах воєнних дій, – сказав український міністр фінансів Сергій Марченко. – Цей добровільний крок є частиною пакету міжнародної підтримки на суму 122 млрд доларів США, наданої партнерами України». Як наголосив міністр, заощаджених у такий спосіб коштів вистачить не кілька років.

Але це ще не все. Раніше Міжнародний валютний фонд, активними членами якого є учасники G7, схвалив перегляд програми розширеного фінансування України на $900 млн. А у липні нинішнього року Київ оновив меморандум із тим же МВФ, попросивши відстрочку за колишніми фінансовими зобов’язаннями. «Все це наочно демонструє намір світової спільноти йти на поступки українській державі, – сказав у спеціальному коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE європейський оглядач Янніс Пападоніс. – Немає жодних сумнівів, що цей процес триватиме і в найближчому майбутньому». Крім того, за словами Пападоніса, не виключено, що Великобританія та Італія приватно нададуть Україні безоплатну матеріальну допомогу в розмірі до $1 млрд.

Тим часом, за деякими даними, на своєму найближчому черговому саміті «Велика сімка» розгляне питання про часткове списання з Києва частини інших фінансових зобов’язань. Зустріч на найвищому рівні запланована на лютий 2024-го.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *