Аби не було гірше: чому США не застосовують проти Росії жорсткі санкції 

З першого дня війни Росії проти України США оголошує санкції, на які спершу покладали дуже великі надії. Однак, як сказав один аналітик, “до 2022 року ми вважали, що в РФ сильна армія і слабка економіка. Обидва судження були помилковими”. Тому кожен наступний пакет санкцій все більш широкий та жорсткий. Але до дійсно критичного рівня вони так і не дотягують. Чому? 

Хиткі стовпи

Причина ухилення від найсерйозніших заходів не полягає в страху Росії, як могло б здатися на перший погляд. Все більш масштабно: американці побоюються занадто сильно розхитати світову економіку, адже РФ, хоч і базується на агресорській політиці, проте є одним із фінансоутворюючих стовпів світового масштабу. Саме тому найжорсткіші обмеження, які є в арсеналі, не наважуються застосовувати. Намагання обмежити здатність Кремля до мілітарної агресії не повинно стати покаранням для всього світу, це було б вкрай неправильно. 

Проте США діють все більш рішуче. Вже зараз низка радикальних заходів настільки широка, що перелік обʼєктів, які входять в список санкцій, займає 200 сторінок. І розташовані вони не лише на території Росії, а й в ОАЕ, Китаї та інших країнах, які сприяють дії російського військово-промислового комплексу. 

Але не треба обманюватися: в цей перелік так і не входять безліч менш помітних компаній і секторів, наприклад:

  • металургійний сектор;
  • енергетичні обмеження середньої ланки;;
  • вторинні санкції в банківській сфері. 

Саме вони могли б дійсно змінити ситуацію. 

На гальмах

Але про що свідчить така обережність? Попри гучні заяви Президента Байдена щодо санкцій і американську рішучість в цій діяльності Білий дім все ще не готовий обмежувати ті потоки доходів, які справді поставили б російську економіку навколішки. Це спричинило б занадто сильне потрясіння економіці світу, в тому числі – і в межах самого США. 

Щоб санкції стали жорсткішими, вони мусять розповсюдитись і на іноземні банки, які на даний момент сприяють закупівлі технологій і металів для РФ, необхідних, щоб і надалі проводити війну. В цій же категорії знаходиться і торгівля збагаченим ураном, алюмінієм, нікелем. В силах США заморозити всі російські активи, які накопичені за кордоном. Але світові економісти застерігають, що реальні кроки в цьому напрямку викликали б непередбачувані наслідки.

А тим часом російська економіка впевнено стала на військові рейки, і протягом поточного року передбачається навіть її ріст на 1-1,5%. Цьому сприяють партнери в Китаї, Бразилії та інших регіонах, які купують нафту в РФ. Укріплення Росії теж не входить в сферу інтересів Білого дому, тому варто очікувати на нові – більш дієві заходи.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *