“Альянс – не гумовий”: чому Туреччина відмовляється голосувати за членство Швеції до НАТО

Під час свого офіційного виступу в Анкарі 14 червня цього року переобраний президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган вкотре заявив, що очолювана ним країна регулярно блокуватиме будь-які ініціативи щодо вступу Королівства Швеція до Північноатлантичного альянсу. Чи стане позиція турецького лідера на перешкоді на шляху інтергації Стогкольма до західного військового блоку?

Відповіді на це питання сьогодні не можуть дати навіть видатні аналітики. Справа в тому, що Туреччина є не єдиною країною НАТО, яка виступає проти шведської присутності в західному військовому блоці. Раніше цю сентенцію озвучила Угорщина, яка має власні інтереси в Альянсі. А ще – Румунія, яка раптово наголосила на необхідності збільшення додаткового фінансування натовських проектів на своїй території.

Якщо так можна сказати, спільну думку “опозиціонерів НАТО” висловив саме президент Туреччини Ердоган. “Наразі Швеція мало що зробила для активного членства в Альянсі”, – зазначив, зокрема, він. І додав, що, образно кажучи, Північноатлантичний альянс “не можна розтягувати як гуму”.

У даному випадку Туреччина користується своїм правом вето будь-якої угоди в рамках західного військового блоку. Нагадаємо, кілька місяців тому офіційний Стокгольм не зробив жодних дій щодо упіймання осіб, які публічно спалювали Коран у центрі шведської столиці. Більше того, влада Швеції свого часу відмовилася виділяти кошти на боротьбу з курдськими угрупованнями в Сирії. “Цього цілком достатньо для бойкотування Анкарою шведського членства в НАТО”, – сказав у коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE турецький експерт Акіф Ідіз.

У подібному ключі висловлюються Будапешт та Бухарест. Ні Угорщина, ні Румунія не мають наміру виділяти додаткові кошти на потенційні спільні проекти Брюсселя та Стокгольма.

“Я впевнений у тому, що мене підтримають багато членів НАТО” – заявив Ердоган, маючи на увазі запланований на 12 липня нинішнього року саміт Альянсу у Вільнюсі.

Чи стане Швеція частина західного військового блоку, стане відомо найближчим часом.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *