Американська підтримка під загрозою. Що пропонує Україні Трамп

Колишній президент та нинішній кандидат у президенти США Дональд Трамп зробив кілька важливих заяв у питанні війни в Україні, американської участі та оцінки дій російського президента Володимира Путіна. Він також не відповів, хто має стати переможцем у війні Росії проти України. Ведуча CNN його тричі запитала про це, однак він ухилився від прямої відповіді.

"Я не міркую з погляду перемоги та поразки. Я думаю про те, як це врегулювати. Я хочу, щоб вони перестали вмирати – і росіяни, і українці».
 
Трамп також сказав, що зможе все «це виправити за 24 години», натякаючи на те, що у разі обрання його президентом США він зможе кардинально вплинути на політичну ситуацію у світі.
Однак водночас він дав зрозуміти, що у разі своєї перемоги на виборах він планує скоротити обсяги військової допомоги Україні. Трамп сказав, що хоче, щоб Європа "вкладала більше грошей" на підтримку України та "вирівнялася" зі США.
 
Говорячи про російського президента Володимира Путіна, Дональд Трамп заявив, що "Путін зробив величезну помилку", але при цьому назвав його розумною людиною. "Звичайно, він розумний. Він не дурна людина, і він дуже хитрий. На мою думку, Путін зробив велику помилку", - сказав Трамп. На прохання уточнити, що саме він має на увазі, Трамп відповів: "Його помилка полягає в тому, що він увійшов. Він би ніколи не увійшов, якби я був президентом", - відповів екс-президент США, маючи на увазі вторгнення Росії в Україну.
 
Ці заяви Трампа вже викликали багато обговорень та трактувань. Американські ЗМІ пишуть, що зараз доля України багато в чому залежить від волі американських виборців у наступному році. Імовірність повернення Трампа до влади може спонукати президента Росії Володимира Путіна продовжувати війну.
Трамп показав, що розглядає війну в Україні як ідеальний засіб для свого популістського націоналізму, стверджуючи, що весь світ просто використовує США і що Джо Байден зараз більше стурбований захистом безпеки іноземців, ніж економічними потребами американців.
 
Адміністрація Байдена виділила Україні військову допомогу вже на суму 36,9 мільярдів доларів з початку війни. Інститути Європейського союзу зобов'язалися надати Україні військову допомогу на близько 3,6 мільярдів євро, але окремі держави-члени надали ще понад 10 мільярдів євро у вигляді сукупних внесків.
Як і Сполучені Штати, Європа також запропонувала Україні десятки мільярдів доларів у вигляді інших видів допомоги, грантів та гарантій кредитів, але Вашингтон зараз залишається головним донором.
 
А Президент України Володимир Зеленський відмахнувся від останніх коментарів Трампа. «Хто знає, де ми будемо (коли пройдуть вибори)? - сказав він, повідомляє ВВС. «Я вірю, що на той час ми переможемо».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *