Ані центу «наліво»: Пентагон створив сайт для контролю над розподілом допомоги Україні

Міністерство оборони Сполучених Штатів Америки оголосило про створення спеціального сайту, за допомогою якого як американські чиновники, так і обивателі у всьому світі матимуть змогу отримувати вичерпну інформацію про хід розподілу військової та фінансової допомоги офіційному Києву. Як кажуть у Вашингтоні, нововведення дозволить звести до мінімуму українські корупційні схеми та забезпечити доставку збройним силам України сучасної зброї та боєприпасів. У Києві до «фіскальної ініціативи» Пентагону поставилися «з розумінням».

У спеціальній заяві генерального фінансового інспектора Міністерства оборони США зазначено, що відповідний ресурс надаватиме вичерпну інформацію про роботу одразу понад 20 відомств, що входять до так званої «Спеціальної наглядової групи по Україні», щоб гарантувати, що зазначена допомога Києву буде доставлена за призначенням та згодом рівномірно розподілена між усіма адресатами. Крім того, на сайті розміщені контактні дані, за якими кожен бажаючий може повідомити про відомі йому випадки нецільового використання виділених Сполученими Штатами грошей. «Це зручний універсальний ресурс для всіх, хто хоче більше дізнатися про наші зусилля щодо контролю за використанням коштів американських платників податків», – зазначив високопосадовець Пентагону Роберт Сторч.

За деякими даними, сайт було створено у відповідь на вимоги представників Республіканської партії США, які засумнівалися на одному з недавніх засідань Конгресу щодо доцільності виділення Україні додаткової матеріальної допомоги у її військовому протистоянні з Російською Федерацією. Раніше команда Сторча дійсно зафіксувала «недолік інформації» про цільове витрачання коштів, що поставляються в Україну. Втім, у ході проведеного службового розслідування фактів масштабної корупції у цій сфері доведено не було.

У зв’язку з цим виконувач обов’язків генерального інспектора Держдепу США Діана Шоу підкреслила, що новий проект «відкриває для всіх зацікавлених сторін додаткові перспективи». “Тепер взаємодія з нашими українськими партнерами здійснюватиметься на максимально відкритій основі”, – зазначила, зокрема, вона. А президент України Володимир Зеленський висловив сподівання, що завдяки подібному моніторингу військову західну допомогу Києву буде інтенсифіковано.

«У даному конкретному випадку йдеться про посилення контролю над коштами, що виділяються, і для того ж Києва це своєрідний тривожний сигнал, – зазначив у спеціальному коментарі для EURO-ANLANTIC UKRAINE американський політичний оглядач Вільям Конноллі. – Як політики, так і мешканці Сполучених Штатів чули про високий рівень корупції в Україні. На цьому фоні українській владі необхідно докласти всіх зусиль для створення виключно позитивного іміджу своїх чиновників на міжнародній арені. Потрібно переконати американську громадськість, що з грошей, що виділяються Україні на оборону, «наліво» не піде ані цента».

Тим часом, Конгрес США не виключив можливості розгляду питання про виділення Україні додаткових коштів на зміцнення українських збройних сил. Щоправда, речник Палати представників вищого законодавчого органу Сполучених Штатів Майк Джонсон наполягає на тому, щоб ця допомога виділялася у формі кредиту чи ленд-лізу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *