Апгрейд Австро-Угорської імперії – чого чекати Україні?

В Австрії цілком ймовірним стає прихід до влади проросійських та антиамериканських сил. Лідера «Партії свободи» австрійського політика Герберта Кікля на Заході називають «теоретиком змови», який хоче перетворити свою країну на «фортецю» проти міграції. Він уже зараз є великим головним болем Європи, пише видання Politico. Наприклад, Кікль пообіцяв використати право вето Австрії в Європейській раді, щоб скасувати те, що він називає «безглуздими» санкціями блоку проти Росії.

Крайня права «Партія свободи» Кікла з листопада лідирує у загальнонаціональних опитуваннях на кілька пунктів. Аналітики пояснюють її підтримку стрімким зростанням інфляції в Австрії та різким збільшенням кількості заяв про надання притулку в країні, що викликає у суспільства невдоволення нинішнім урядом. Саме зараз у партії Кікля, якщо він об’єднається з іншою основною опозиційною партією, соціал-демократами, з’явиться найбільше шансів за останні роки захопити владу.

Кікль, який обіймав посаду міністра внутрішніх справ, знайомий Брюсселю. І там його згадують аж ніяк не тепло. Одним із перших кроків Кікля на посаді міністра була ідеологічна зміна назви австрійських центрів реєстрації осіб, які шукають притулку, на «Центри вильоту».

Під час недавнього візиту до Будапешта, де він зустрівся з Віктором Орбаном, Кікль не приховував своєї мети перетворити Австрію на ще одну Угорщину, яку він назвав «притулком національного самовизначення та опору глобалістському втручанню з Брюсселя».

Проте, міграція залишається основним питанням «Партії свободи». Зважаючи на те, що торік кількість заяв про надання притулку в Австрії зросла втричі, що є найбільшим відсотковим збільшенням у ЄС, це проблема, яка викликає резонанс у суспільстві.

Відповідно до риторики Кікля про «фортецю», багато пріоритетів «Партії свободи» зосереджені на зміцненні культурної самобутності Австрії. Одна ініціатива спрямована на порятунок маленьких австрійських містечок. Їм обіцяють субсидії, але лише в тому випадку, якщо одержувачі зосередяться на «традиційних та регіональних делікатесах». Ще одна ініціатива – змушувати дітей на шкільних майданчиках говорити лише німецькою.

Австрійські ЗМІ часто висміюють такі ідеї, але, схоже, ця політика наразі знаходить відгук у багатьох виборців. Наступні чергові вибори в Австрії відбудуться не раніше осені наступного року, але можливе й дострокове їх проведення з огляду на ситуацію в країні.

Це створить серйозні проблеми для Європейського Союзу, який уже намагається впоратися з Угорщиною, де прем’єр-міністр-націоналіст Віктор Орбан систематично бере під свій контроль усі основні важелі влади та підриває незалежні ЗМІ, перетворюючи країну на те, що критики вважають напівавтономною державою.

Однак Австрія — не єдина країна в регіоні, яка перебуває під впливом Орбана. У сусідній Словаччині проросійська партія «Смер-СД» наразі лідирує в опитуваннях напередодні дострокових виборів, які призначені на вересень. Лідер партії нещодавно пообіцяв припинити військову підтримку Словаччиною сусідньої України у разі свого обрання.

Європейські офіційні особи попереджають, що перемога проросійських сил у Словаччині та Австрії дасть президентові Росії Володимиру Путіну потужний інструмент проти України, що полегшить йому підрив санкцій та зусиль ЄС щодо надання допомоги Києву.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *