Африка і Білорусь: любов не склалася

Не дивлячись на те, що влада Білорусі голосно заявляє про неефективність санкцій, факти вказують: світ значно “охолов” щодо закупівель сільськогосподарської продукції в цій країні. Основну ставку в Мінську цього року робили на Африку, але щось пішло не так.

“Весь світ”

В Мінську неодноразово підкреслювали: санкції Заходу зовсім неважливі, адже решта світу продовжуватиме купувати продукцію в Білорусі. Але все частіше цей хор голосів стає менш дружним. 

Наприклад, днями Премʼєр Головченко виразив занепокоєння тим, що політичні контакти з африканськими політиками не конвертуються в дивіденди для  білоруської економіки. Схоже на те, що санкції перешкоджають Білорусі навіть в Африці. Сценарій повторюється з разу в раз: політики зустрічаються, запевняють одне одного у вірності і прихильності, але зовнішньоторговельна ситуація з мертвої точки не зрушує. 

Коли бачиш дані з обсягів білоруського експорту в Африку за останні роки, на думку спадають слова російського посадовця про “мінусову динаміку”:

  • 2019 рік – 400 млн доларів;
  • 2022 рік – 200 млн доларів. 

Падіння в два рази – це катастрофа. Але сам Премʼєр Білорусі рішуче заперечує вплив санкцій. Однак, варто розібратися більш детально, що стало причиною таких результатів.

Політичні ігри

У 2020 році експорт в Африку становив 388 млн доларів, майже половина з чого припадала на калійні добрива, які є основним товаром, що постачають звідси на африканський континент. Саме ця сфера і постраждала найбільше: з 42% експорт калію впав до 3%. Але провал спостерігається не лише з калієм.

До початку санкційної ери в Білорусі планувалося налагодити з Кенією експорт техніки на 440 млн. Та зараз влада цієї країни почала сумніватися, чи варто продовжувати таку масштабну співпрацю з підсанкційною державою, становище якої може погіршуватися і надалі.

В Кенії розуміють, що така гра дуже ризикована, і чи варте воно того – велике питання. Можна спробувати залучити треті країни, щоб не наражатися на небезпеку через санкції, але такий довгий шлях значно піднімає ціну на техніку. Тому наразі перспективі дуже туманні. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *