Байден і Сі Цзіньпін обговорять низку важливих питань: чого чекати Україні

Лідери двох серйозних країн-гравців світової політичної арени зустрінуться цього тижня. Які позиції вони відстоюватимуть і чи вплине це на ситуацію в Україні?

Місце зустрічі 

Важлива зустріч може відбутися в США під час проведення саміту Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва в Сан-Франциско. Як представник сторони, що приймає, там буде присутнім Президент США Джо Байден. 

Нещодавно стало відомо, що і лідер Китаю Сі Цзіньпін може відвідати цей захід. Вже сам по собі такий крок дуже красномовний, адже взаємні візити лідерів цих країн – явище виняткове. 

Але і це не все. Крім того американська і пекінська сторона домовились про відновлення переговорів щодо контролю над ядерною зброєю, які зайшли в глухий кут. Очевидно, що принаймі одна зі сторін має свіжі пропозиції.

Що новеньке 

Аналітики вважають, що не варто занадто оптимістично ставитись до перспективи цієї зустрічі. Принципові позиції кожної з країн такі:

  • Китай – поразка Росії у поточній війні з Україною стратегічно невигідна, тому КНР буде надавати неофіційну допомогу Кремлю ще довго. Змінити цю ситуацію жодні санкції не зможуть, тим більш, що шляхів для їх обходу за останні роки напрацьовано вже достатньо. 
  • США – вони розуміють, що поточна ситуація несе ризики остаточного скочування Росії в сферу впливу КНР. Дозволити закріпити цей союз двох тоталітарних держав, які ще й розташовані поруч, було б великою стратегічною помилкою.

Змінювати свої позиції жодна з цих держав не збирається. Тому найбільш ймовірно, що головною темою під час зустрічі будуть можливі шляхи впорядкування цього суперництва. Ілюзій немає: особливого прориву в даній сфері найближчим часом не очікується, проте навіть початок діалогу – це вже непоганий знак.

Україна посередині

 Полярність політичних інтересів не зникне через те, що вона обумовлена не лише політичними і економічними чинниками, а і навіть географічно. Україна так само знаходиться між ними, як і в політичній картині світу. Саме тому політологи кажуть, що наразі ні у США, ні у Китаю немає “козирів”, які будуть задіяні для зміни ставлення до Києва. Більш за все, що ця тема під час зустрічі взагалі не обговорюватиметься.

Найбільший ймовірний кінцевий ефект діалогу в дальній перспективі – проміжне перемирʼя між Росією і Україною у 2024 році. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *