Батіг чи пряник: Орбана нейтралізують

Стало відомо, що ЄС готується до ухвалення рішення про передачу 50 млрд євро для України вже найближчими тижнями. Оскільки прем’єр Угорщини Віктор Орбан так і не змінив свою думку з цього приводу, підготовка говорить про те, що в Євросоюзі впевнені: механізми подолати його незгоду вже знайдені. Якими ж вони будуть?

Страшно говорити прямо

Треба почати з того, що сам Орбан веде свою риторику, запобігаючи занадто різким висловлюванням. Він підкреслює, що зовсім не виступає проти допомоги, але йому не подобається той формат, в якому її збираються надавати. На його думку, пожертвувати сумою 50 млрд євро з бюджету ЄС означає порушити національні інтереси союзу. Проте, більшість політиків з ним не погоджуються, адже війна, яка точиться зараз, в Україні безпосередньо впливає не лише на безпековий статус Євросоюзу, але і на його економіку, і вплив цей – вкрай негативний. Отже, вважати виділення коштів таким, що не відповідає інтересам ЄС, нелогічно.

Але є в аргументації Орбана і одне раціональне судження: він підкреслює, що наразі ситуація дуже нестабільна, тому передбачити, що буде навіть через кілька місяців, неможливо, не говорячи вже про 4 роки (а саме на такий період розрахована підтримка розміром 50 євро). Угорський премʼєр наполягає на тому, що інструмент допомоги для Києва не мусить бути підвʼязаний до бюджету ЄС, а наприклад, формуватися з валового національного доходу. 

Дві альтернативи

Але політики Євросоюзу говорять, що допомога буде виділена вже за кілька тижнів. Це означає, що вже вирішено, як саме збираються вплинути на Орбана. Є кілька протилежних варіантів:

  • “Батіг” – у разі вето з боку Угорщини стосовно неї можуть застосувати 7 статтю, щоб призупинити право голоса цієї країни в Єврораді. 
  • “Пряник” – вдатися до поступок Угорщині з боку ЄС.  

Зараз Орбан наполягає, щоб допомогу у 50 млрд євро не затверджували одноразово, а поверталися до цього питання щороку. З однієї сторони, в цьому є сенс якраз через ту нестабільну ситуацію, про яку щоразу нагадує Премʼєр Угорщини. З іншої, це дасть Орбану змогу шантажувати європейських політиків кожен рік. 

Тому чекаємо на розвʼязку проблеми вже найближчим часом. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *