Безпека не вигідна політиці: чому Ердоган не дозволив українським мінним тральщикам розмінувати Чорне море

Стало відомо, що Туреччина не пропустила українські мінні тральщики в чорноморську акваторію. Їх офіційному Києву надала Велика Британія, щоб відновити експортний коридор. Турецька заборона стала неприємним сюрпризом як для України, так і для Європи. Що ж керує Ердоганом?

Акваторію Чорного моря мусили розміновувати два спеціалізовані тральщики “Чернігів” і “Черкаси”. Але неочікувана заборона перекреслила ці плани, довівши, що позиція Туреччини в українсько-російському конфлікті двоїста. 

Офіційна причина

Справа в тому, що формальним приводом для такого неочікуваного рішення стало закриття проток Босфор і Дарданели для кораблів військового флоту після 24 лютого 2022 року. Підстава – Конвенція Монтре, підписана ще в 1936 року, згідно з якою під час чинної війни, навіть якщо сама Туреччина не бере в ній участі, ці протоки мусять бути закриті для суден воюючих держав. 

Завдяки цьому обмеженню свого часу Росія не могла швидко перекинути великі кораблі в бази Чорноморського флоту з інших флотів РФ. Тепер ці ж пункти застосували і для мінних тральщиків. І саме тут виникла купа питань.

Війна чи мир

З однієї сторони, такі тральщики – військові кораблі, але з іншої, мета їх прибуття – виявлення і знешкодження плавучих мін. Сперечатися з тим, що такі наміри виключно мирні і запобігають небезпеці в акваторії, просто безглуздо. Розмінування необхідне для збереження життів і безпеки торговельних суден, тому його з тим же успіхом треба здійснювати і в мирний час. Ердоган про це проінформований, але в даній ситуації обрав формалізм. 

В чому ж полягає інтерес Президента Туреччини? Його зацікавленість – не в тому, щоб акваторія Чорного моря була розмінована, а в тому, щоб залишити за собою і надалі роль поєднуючої ланки у домовленостях Києва і Москви. До останнього часу таке виключне право було саме у Ердогана, і втрачати він його не збирається. Бо вірогідність того, що платформа для діалогу між Росією і Україною все ж стане потрібною, з часом не зникає. І  той, хто буде хазяїном переговорного майданчику, стрімко увійде в політичні еліти. 

У Туреччини є всі передумови, щоб розраховувати на це, адже саме тут відбувалися ключові зустрічі:

  • На початку 2022 року – переговори російської і української делегацій.
  • Пізніше – зустріч міністрів закордонних справ обох держав. 
  • Тут було укладено “зернову угоду”, яка стала винятковою проміжною домовленістю між ворогуючими сторонами за час війни.

Саме тому Ердоган дуже зацікавлений у збереженні своєї ролі посередника. Єдине, що на той час, коли це може знадобитися, його президентська каденція може вже закінчитися, і він буде на етапі боротьби за владу. 

Дружба з усіх сил

Але також варто памʼятати про ряд факторів, завдяки яким Туреччина зберегла прихильність Росії:

  • майже за два роки не впроваджено жодних санкцій проти РФ;
  • в країні створено комфортний клімат для російських чиновників і олігархів;
  • Ердоган досі залежний від російського газу. 

Як тільки ці моменти виходять в площину обговорення з боку Заходу, Президент Туреччини нагадує про важливість його нейтральності для збереження ролі посередника. Але для того, щоб не втратити свій статус, не можна змінювати вихідні дані. Наприклад, розміновувати Чорне море.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *