«Безпека Європи під загрозою»: Польща оголосить свій план щодо мігрантів на саміті ЄС

Польща має намір голосувати проти механізму примусового розподілу мігрантів на саміті Європейського Союзу. Як заявив напередодні свого вильоту до Брюсселя прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький, його країна запропонує свій план щодо мігрантів, який буде безпечнішим для ЄС. І застеріг про загрозу кожному європейцю, яку створює неефективний захист кордонів. Дипломати деяких країн уже прокоментували цю заяву польського прем’єра, оцінивши її як політичний виступ, який не вплине на остаточне рішення Євросоюзу.

«Російське вторгнення в Україну показало, що таке гібридна війна. Ми не хочемо хаосу та анархії», – оголосив прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький. За його словами, особлива небезпека зараз – це прикордонна з Польщею Білорусь, яка є частиною плану Росії щодо нападу на Європу. «Для цього вони використовують різні методи, зокрема гібридні методи, організовані групи нелегальних іммігрантів. Російські та білоруські атаки нагадують про те, що кордони між країнами — це не просто уявні лінії, проведені на карті», – додав він.

За даними польських прикордонників, за останню добу з Білорусі до Польщі намагався потрапити 151 іноземець, у тому числі громадяни Алжиру та Пакистану.

«Атака на Європу йде на повний хід, кордони Європи не захищені. Безпека мешканців нашого континенту під загрозою», – продовжив польський прем’єр. На думку Моравецького, ЄС своїми спробами запровадити примусове переселення мігрантів створює ризик для європейців. Він підкреслив, що відкриття кордонів та їхній неефективний захист – стратегічна помилка, яка загрожує виживанню Євросоюзу.

Моравецкій додав, що не всі це розуміють і не всі усвідомлюють масштаб цієї загрози. Саме тому Польща запропонує план безпечних кордонів. І назвав його кілька пунктів – відмова від примусового переселення іммігрантів та штрафів Брюсселя щодо держав-членів Євросоюзу, дотримання права вето окремими державами та принципів свободи та прийняття рішень державами одноосібно.

У своїй заяві прем’єр-міністр нагадав, що Польща прихистила понад 3 мільйони біженців з України. «Ми відкрили свої будинки, ніхто нас до цього не примушував. Поляки показали, що вони чудова, відкрита нація. У Європейському Союзі не повинно бути громадян першого та другого сорту. Як не повинно бути першокласних та другосортних країн. Підтримуючи громадянина України кількома десятками євро та погрожуючи штрафом понад 20 тисяч євро за те, що не прийняли емігранта з Близького Сходу чи Африки, є відкритою дискримінацією, якщо не сказати жорсткіше», – наголосив він.

Однак, джерела в ЄС стверджують, що блокувати міграційну угоду зараз вже надто пізно. Сьогоднішня заява Моравецького може лише продовжити та затягнути дебати на цю тему. 8 червня країни Євросоюзу ухвалили рішення щодо розподілу мігрантів кваліфікованою більшістю голосів без згоди Польщі та Угорщини. Йдеться про так звану обов’язкову солідарність, тобто вибір між переїздом, виплату незареєстрованого мігранта (20 000 євро) або оперативну допомогу.

Дипломати також припускають, що прем’єр-міністр Моравецький, ймовірно, теж не блокуватиме всіх висновків саміту ЄС, бо в них дуже багато положень щодо подальшої військової та фінансової підтримки України. Йдеться про черговий пакет санкцій, зусилля України щодо вступу до ЄС, засудження депортації українських дітей та підрив Каховської дамби.

Таким чином, прем’єр-міністр Моравецький може заблокувати лише положення про міграцію, які й так зараз дуже розпливчасті. У такій ситуації висновки Євроради ухвалюватимуться без цього пункту. Дипломати також наголошують на тому, що є різні можливості для досягнення консенсусу в Раді Європи, що особливо важливо в умовах війни в Україні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *