Без світла, їжі і води: в секторі Газа заблоковано біля 2,3 млн людей

Уряд Ізраїлю у відповідь на одну з наймасштабніших терористичних акцій від ХАМАС пообіцяв діяти рішуче. Наслідком цього стала повна блокада сектору Гази, яку обʼявив Міністр оборони Ізраїлю. Як тільки про це офіційно повідомили, почалися звинувачення в тому, що постраждають насамперед цивільні люди. Як на це дивиться світ і чи не наражає таким чином Тель-Авів себе на засудження міжнародної спільноти?

Що представляє собою сектор Газа

Сектор Газа – це територія площею 363 кв м довжиною близько 41 км, а шириною від 6 до 12 км. З усіх сторін ці землі відмежовані сусідами:

  • на сході та півночі – роздільний паркан з контрольно-пропускними пунктами до території Ізраїлю;
  • на півдні та заході – бетонна стіна по суші на кордоні з Єгиптом. 

Ця територія була виділена ООН для арабської держави Палестини в 1947 році, але по факту держава тут не панувала, бо більшість часу з моменту утворення територія перебувала під окупацією:

  • 1948-1967 роки – окупація Єгиптом;
  • 1967-2005 роки – окупація Ізраїлем. 

Згідно офіційної угоди з 1993 року саме Ізраїль здійснює військовий контроль над повітряним простором та деякими сухопутними кордонами цієї території, а Єгипет – над іншими кордонами по суходолу.

В 2005 році ізраїльська влада вивела свої військові частини з сектора Гази, а вже через 2 роки тут стався переворот, після чого контроль над регіоном захопив рух ХАМАС.

Станом на 2023 рік ця територія – одна з найбільш густонаселених у світі: тут мешкає біля 2,3 млн осіб, і третя їх частина – біженці з Ізраїлю та їх нащадки, які покинули країну під час Арабо-ізраїльської війни 1947-1949 років.

Чому так жорстоко

Міністр оборони Ізраїлю безапеляційно заявив про те, що відповіддю на терор від ХАМАСу стане повна блокада сектора, яка передбачає:

  • повне відключення від системи постачання електроенергії;
  • перекриття всіх пропускних пунктів на кордонах, через які здійснюється постачання продуктів, ліків, тощо;
  • перекриття іригаційних систем, що має критичне значення в спекотному кліматі. 

Справжня гуманітарна криза вже триває: звітують про велику кількість поранених, яким неможливо надати медицинську допомогу через неможливість виїзду швидких під час авіаударів, через брак хірургічного обладнання в потрібній кількості і т.д.

А що ООН?

Рада безпеки ООН засідала за закритими дверима, після чого оголосили, що дати колективне засудження жахливому нападу на Ізраїль з боку ХАМАС організація не спромоглася, адже не всі члени підтримали таке рішення. Як повідомив представник від США Вуд: “Ви і самі здогадуєтесь, хто є одним з цих членів”. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *