“Ближче до Брюсселя”: голова Єврокомісії назвала терміни вступу України до ЄС

Під час свого візиту до Києва президент Європейської комісії (ЄК) Урсула фон дер Ляйєн констатувала “практичну готовність” української держави до найширшої інтеграції до Об’єднаної Європи. За словами високої гості, Україна може розраховувати на членство у Євросоюзі протягом найближчих кількох років. Скептики негайно знайшли у словами чиновниці каверзу.

Цьогорічний, шостий за рахунком, приїзд фон дер Ляйєн до української столиці загалом не ознаменувався якоюсь сенсацією. Навіть більше – якщо так можна сказати, пройшов за шаблоном. Глава ЄК зустрілася з Президентом України Володимиром Зеленським, виступила з трибуни Верховної Ради та провела консультації з представниками низки провладних партій та рухів. Пані президент вважала за краще абстрагуватися від прямої критики на адресу офіційного Києва і лише побіжно назвала причини, через які той же Київ поки не увійшов до “європейської родини”. “Потрібно активізувати зусилля щодо боротьби з корупцією, врахувати рекомендації Венеційської комісії щодо прав національних меншин та провести реформи у сферах медицини та освіти”, – зазначила, зокрема, вона.

А ось тут і криється певна каверза. Фон дер Ляйєн не може не знати, що українське законодавство вкрай недосконале, і для ухвалення нових положень щодо боротьби з корупцією буде потрібен час і бажання самих народних депутатів. Крім того, у питанні нацменшин існує чимало протиріч, вирішити які в умовах війни практично неможливо. І, нарешті, зміни до охорони здоров’я та освіти вимагають значних коштів, яких у Києва зі зрозумілих причин немає.

Втім ці деталі, схоже, не зіпсували загального позитивного настрою. “Ваша країна вже виконала 90 відсотків вимог ЄК щодо вступу до Євросоюзу, – резюмувала, зокрема, вона. – Отже, вже цього року Київ зможе розраховувати на проведення історичних переговорів щодо входження до Об’єднаної Європи”. У свою чергу, керівник української держави Володимир Зеленський зауважив, що саме цієї ремарки від фон дер Ляйєн у Києві чекали з нетерпінням.

“Таким чином можна сміливо сказати, що Україна певною мірою стала на крок ближче до Брюсселя”, – сказав у спеціальному коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE європейський політичний оглядач Янніс Пападоніс.

Схоже, все інше – справа часу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *