Блиск алмазів із Росії потьмянів

Бельгійський премʼєр-міністр де Кроо висловився з приводу того, що в країнах, які не підтримують російський тероризм, треба припинити продаж “кривавих діамантів”.

Каміння з червоним відблиском

Україна давно наполягає на тому, що роські діаманти повинні бути заборонені до імпорту. Підтримали її і всі партнери, які надають озброєння для ЗСУ або допомагають на політичній арені. Проте уряд Бельгії зазначає, що така заборона могла б зашкодити місту Антверпен, бо він є світовим осередком ювелірних каменів.

На що йде прибуток

Купівля дорогоцінного каміння відбувається у компанії “АЛРОСА”. 33% відсотки акцій припадає на вільний обіг у РФ. Лише за результатами 2017 року ринкова капіталізація корпорації сягнула 553 млрд рублів. В доларовому еквіваленті це 9,6 млрд. Те, що ці суми частково йдуть на підтримку агресії проти України, не викликає сумніву.

Мораль чи економіка?

Всі розуміють, що заборона придбання російських діамантів не стане вирішувальним фактором. Наприклад, санкції щодо викопних видів палива вдарили по російській економіці набагато сильніше. Проте продовження праці ринку діамантів з Росією є символом для Путіна: коли йдеться про власні інтереси, європейська еліта ставить власні інтереси вище українських.

В ході обговорення наступних санкцій питання з діамантами викликало бурхливі суперечки. Вони більше стосувалися навіть не економічних, а морально-етичних моментів, що буває рідко на такого роду обговорюваннях. Мораль і економіка не завжди товаришують.

І якщо раніше головним козирем тих, хто не готовий припинити купівлю діамантів у “АЛРОСА”, було благополуччя Антверпена, то тепер проти цього збунтувалася сама Бельгія. Їй набридло виступати у ролі цапа-відбувайла. Саме тому премʼєр-міністр Бельгії сам закликав до припинення торговельних відносин з Росією на ринку діамантів.

Схема для ухилення

Купівля оброблених каменів частково вже припинена, проте натомість виробили схему, за якою можна обходити заборону:

  • Російські камені в необробленому вигляді направляють на закордонні ринки.
  • Там проводять їх огранку, що дозволяє вказувати у сертифікатах інші країни.
  • У вигляді, готовому до ювелірних робіт після огранки і шліфування, діаманти повертають на Захід, де продають.

Саме через це премʼєр-міністр Бельгії виступив з ініціативою впровадити систему відстеження каменів, яка не дасть змоги обходити заборони. Європа разом з Північною Америкою становлять у світі 70% діамантового ринку. Разом вони можуть виробити два ключові механізми:

  1. Забезпечити прозорість в світовому секторі.
  2. Офіційно заборонити продажі “відшліфованих” діамантів.

В самій Бельгії різні політичні сили неоднаково ставляться до такої перспективи. Справа набула нового розголосу напередодні річниці з початку повномасштабного наступу Росії. В бельгійському уряді частина вимагає заборонити імпорт, а частина – залишити все, як є.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *