Брати по нещастю: в США планують залучити допомогу Україні в спільний пакет з допомогою Ізраїлю

Питання з фінансуванням допомоги Україні нещодавно ледве не стало причиною шатдауну в США, викликавши купу суперечок в Конгресі. Домогтися того, щоб питання було розглянуте на користь українців, не змогли навіть найвідданіші інтересам Киеєва конгресмени. Але здається, що нещастя Ізраїля може перетворитись на козир для України.

Адміністрація чинного Президента США розглядає можливість обʼєднати допомогу Києву і Тель-Авіву в спільний пакет. Консультації щодо юридичної сторони питання показали, що це цілком можливо, перепон для такого розвʼязання проблеми немає. Таким чином додаткове фінансування Україні стане реальним. 

За рахунок чого це працює

Найбільшими противниками додаткових видатків на допомогу Україні були певні представники від партія Республіканців. За іронією долі саме вони найбільш заангажовані, коли питання постає про аналогічну допомогу Ізраїлю. І бажання підтримати Тель-Авів у них незрівнянно сильніше, ніж небажання “розщедритись” для україно-російських фронтів. На цю позицію не впливає навіть те, що самі фронти в Україні в рази масштабніші, ніж в ізраїльсько-палестинському конфлікті, а отже, і фінансова складова відповідно для України в рази більша.

Однак, є у такої ініціативи і супротивники. Вони висловлюють думку про те, що подібний механізм дуже сумнівний і недалекоглядний, адже потреби і ситуація в обох країнах може змінитися будь-якої хвилини, а на прийняття нових рішень потрібен буде час, який під час війни є надзвичайно важливим фактором. Такої думки притримується і екс-спікер Палати Представників Кевін Маккарті. 

Оптимізм чи недалекоглядність

Але Білий дім сповнений оптимізму і розглядає таку ініціативу як життєздатну і цілком позитивну, бо проблеми треба вирішувати поступово. Наразі саме нагальне питання – це затвердження допомоги, а в разі різких змін будуть шукати подальші варіанти дій. Головне – зараз вийти з глухого кута, в якому опинилось питання про додаткову допомогу Україні.

Представник Ради національної безпеки Джон Кірбі висловив думку, що США – велика і економічно стійка країна, яка може дозволити собі підтримку як України, так і Ізраїля.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *