Буде складно: Шарль Мішель анонсував проблемне засідання саміту ЄС про членство України 

В грудні комісія ЄС планує провести саміт, на якому будуть ухвалені позитивні рішення про початок переговорів щодо вступу України в Євросоюз. Президент Євроради одразу попередив про складнощі і проблеми, які виникнуть під час обговорення. 

Український оптимізм

Паралельно з цією заявою Президент України Зеленський звернувся до єврокомісарів і до свого народу, підкреслюючи, як швидко і ефективно реагує держава на зауваження, щоб стати членом ЄС. Він сказав, що український уряд продемонстрував свою здатність до позитивних змін навіть у виключних умовах війни, і це все – не припиняючи боронити свободу всієї Європи. 

Із звернення Зеленського зрозуміло: влада впевнена в позитивному фіналі і має певні очікування вже найближчим часом. 

Сторонній погляд

Президент Європейської ради Шарль Мішель більш обережний, він підкреслює: процес буде непростим. Попри його впевненість в необхідності позитивного рішення, ще не всі члени-держави дивляться на майбутнє України одностайно. Звичайно, питання не в риториці і переконаннях. Головне – це звіт Комісії, в якому враховані всі “за” і “проти”, але існують ще і політичні впливи, які не можна ігнорувати. 

Саме тому Шарль Мішель говорить лише про ймовірність позитивного результату, а не про факт, що вже здійснився. 

Спірні питання

Головне, через що виникають дискусії, вкладається в дві категорії:

  • Сигнал Кремлю. Це стає все актуальнішим, особливо з огляду на те, що фінансова підтримка України з боку США поступово зменшується. Позитивне рішення стане для Москви символом, що ведучу роль у підтримці української держави тепер на себе візьме ЄС, який не збирається відмовлятися від нового члена. Саме тому політичні партнери РФ будуть проти членства України.
  • Фінансові питання. Під час саміту планується перегляд бюджету Євросоюзу, який здійснюють раз на чотири роки. Зараз в ньому буде 50 додаткових мільярдів євро для допомоги Україні. На фоні економічної кризи в Європі таке рішення викличе невдоволення і дебати.

Також спеціалісти зазначають, що початок перемовин про членство України теоретично можуть відкласти на пізніший термін. Якщо так станеться, це буде негативним сигналом про неготовність лідерів ЄС. 

І такі дзвіночки вже є. Наприклад, Угорщина повідомила, що виступатиме проти членства України. Це не сюрприз, враховуючи останні тенденції зовнішньої політики Будапешту. Пропрацювати це питання заздалегідь – задача Києва і євролідерів, а чи вдасться це зробити, покажуть найближчі місяці.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *