Бути чи не бути Україні в НАТО залежить від перемоги у війні

Як би голосно не запевняла російська влада своїх громадян з усіх телеекранів про те, що мета “спецоперації” – допомога “своїм”, весь світ прекрасно розуміє що реальні мотиви – це загарбання промислових ресурсів і розширення зони впливу. Ще в 13-му році в Україні почалися заворушення після того, як РФ хотіла вплинути на курс нашої країни в напрямку НАТО. І якщо тоді українське суспільство не мало одностайної думки з цього приводу, то зараз кожен українець розуміє, що це – життєво необхідна потреба. Але чи чекають Україну в НАТО?


В чому перепони

Більшість вважає НАТО суто військовим обʼєднанням, проте це не так. НАТО ще й сильна політична організація. З цієї причини відмову у вступі можуть дати навіть країні, яка ідеально відповідає всім параметрам. В той же час навіть без повної готовності можуть прийняти державу, якщо це вигідно з політичної точки зору або з огляду на безпеку Європи.

Чи візьмуть Україну в НАТО залежить від цілої низки питань:

– як будуть продовжуватися військові дії;

– бачення НАТО своєї ролі у цьому конфлікті;

– встановлення меж відповідальності серед коаліцій, що склалися з 24 лютого 2022 року;

– готовність НАТО протистояти російській агресії в майбутньому при умові членства України тощо.


Є одна вимога, яка наразі унеможливлює вступ України в альянс: кандидат не повинен бути в стані збройного конфлікту. Проте, і процедура вступу не займає пару місяців.

Політологи підкреслюють, що подання заявки було сприйнято без показного ентузіазму і досить прохолодно. Генеральний секретар Столтенберг сказав, що краще вже зараз допомагати українській стороні в цій війні, а не говорити про її членство. Такі фрази можуть бути завуальованим “ні” або признаком того, що однозначне рішення ще не прийняте.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *