Бути чи не бути: чого чекати від візиту Зеленського в США

Поточний тиждень в ЗМІ вже охрестили “вирішальним”. Про те, що Зеленський особисто відвідає Білий дім, стало відомо лише кілька днів тому. На цю зустріч покладають великі надії, навіть більше – від неї фактично залежить те, чи матиме Україна шанс у війні з Росією. Про перспективи читайте далі в статті. 

Навпростець з Аргентини

Перед тим, як відправитися в США, Президент України відвідав інавгурацію новообраного Президента Аргентини Мілея. Хоч у багатьох виникло питання про доречність цієї зустрічі, але насправді вона варта великої уваги. Там Зеленський мав одразу кілька завдань:

  • Зʼявитись серед політиків так званого Глобального Півдня, щоб знайти підтримку української формули миру серед влади Уругваю, Парагваю та Еквадору.
  • Вперше за історію незалежності зустрітися з премʼєром Кабо-Верде.
  • Скористатися інавгурацією як майданчиком для дипломатії. Наприклад, переговорити з Президентом Франції про наступний пакет озброєння і майбутній саміт ЄС. 
  • Поспілкуватися з Премʼєром Угорщини Орбаном. Політики зазначили, що розмова була відвертою і зрозумілою. 

Отримавши інформацію про позицію європейських а африканських лідерів, Зеленський відбув в США.

Попередня поїздка Президента України до США відбулась у вересні. На цей раз заплановано низку зустрічей та переговорів:

  • Зустріч з Джо Байденом в Білому домі.
  • Зустріч з сенаторами, на яку Зеленського запросили лідери демократів і республіканців.
  • Переговори зі спікером Палати представників, членом Республіканської партії.

Декотрі політики вважають, що рішення про візит в США було майже спонтанним, і пояснюють це логістикою: якщо вже довелось зробити марш-кидок через океан на інавгурацію, то варто відвідати і головного партнера країни. Проте, скоріше за все, поїздка не випадкова, а викликана терміновою необхідністю. Ймовірно, остаточно її узгодили минулого тижня під час візиту української урядової делегації, яка відвідувала конференцію оборонних індустрій. 

Про головне

Без зайвих пояснень зрозуміло, що основна мета Зеленського – спробувати змінити позицію Сенату щодо допомоги Україні. Внутрішньополітичні проблеми США стали перепоною не лише для Києва, але також для Ізраїлю і Тайваню. Справа українського Президента – переконати не лише сенаторів, але і американське суспільство в тому, що допомога Україні відповідає інтересам США. 

Самі сенатори днями в інтервʼю припустили, що без підтримки з боку американців ризик повторного удару по Києву російською армією значно збільшується. 

Чому ж саме цей тиждень є вирішальним? Бо одразу після нього сенатори відправляються на різдвяні канікули, тож невирішене питання зависне в повітрі.

Те, що від обговорення можна очікувати чого завгодно, зрозуміло з досвіду минулого тижня: тоді на брифінгу мав виступити Президент України, але через внутрішні суперечки це стало недоречним. І якщо минулого разу Байден не був готовий до серйозних поступок у міграційних справах, які стали каменем спотикання для виділення допомоги Києву, то зараз він налаштований до них вдатися. 

Запасні варіанти

Безпосередньо під час зустрічі з Байденом Зеленський зможе обговорити те, як діяти в разі, коли сенатори все таки не дадуть згоди на виділення допомоги. Критичним буде період в один-два місяці, і саме про нього йтиметься. Крім того можуть розглянути і такі питання:

  • загальну стратегію на 2024 рік;
  • євроатлантичну інтеграцію України в контексті саміту НАТО;
  • гарантії безпеки від США та Європи;
  • ймовірність мирних переговорів з РФ. 

Хоч останній варіант українцям не подобається (його постійно відкидає в інтервʼю Зеленський), проте, він може виявитись єдиним можливим. І тоді до нього теж краще бути готовим, щоб чітко усвідомлювати свої позиції і досягнути найвищих серед можливих результатів. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *