Білорусь – країна-самогубець

Президент Білорусі регулярно здійснює візити в Кремль. З початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну положення РБ на міжнародній арені досить делітактне. З кожним новим кроком Москви Лукашенко отримує нові інструкції щодо подальшої поведінки Мінська. На фоні підготовки розміщення ядерних ракет на білоруських землях перспективи білорусів стають все похмурішими, проте уряд РБ продовжує вдавати, що все нормально. 

Шантаж скінчився, на черзі – дії

Росія останній рік постійно вдавалась до ядерного шантажу, це було і залишається її основним козирем у протистоянні з Заходом. Проте, Путін не настільки відчайдушний, щоб застосовувати таку зброю з території своєї держави. Він знає, що це неможливо з кількох причин:

  • По-перше, це б наражало російські території на додаткові ризики атак і підвищувало б агресивний статус РФ;
  • По-друге, його не підтримають в цих діях як прості громадяни, так і російські еліти, що викликало б масові заворушення і протести, направлені проти існуючої влади.

І хоча донедавна всі експерти поділяли думку про те, що бесіди про застосування ядерної зброї – лише погрози, зараз сходяться на тому, що сценарій переходу від шантажу до реальних дій став можливим.

Чи відбудеться самогубство РБ

Останнім часом Лукашенко зовсім втратив право голосу навіть у найважливіших питаннях, які стосуються долі його держави. Швидше за все, цього разу його думка теж нікого не цікавила, і інформацію про розміщення російських ядерних ракет на білоруських територіях він отримав вже в формі твердження, а не пропозиції, його просто поставили перед фактом. 

Зрозуміло, що використання ядерної зброї викличе відповідь з боку світової спільноти. Путін фактично жертвує Білоруссю заради своїх імперських інтересів. Думка Лукашенко його не цікавить, а тим більше – думка громадян Білорусі. 

Все підготовлено завчасно

Чому ж Путін не боїться протестів у Білорусі? Річ в тім, що вплив російських спецслужб на РБ весь час правління нинішнього Президента був велетенським. Зараз білоруські спецслужби практично повністю поглинуті російськими. Завчасно проведено масові чистки, всі ініціативні громадяни або ліквідовані, або виїхали за кордон. Протестувати практично нікому. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *