Білорусь стала ядерною країною: які наслідки це матиме

Січень ознаменувався дуже важливою новиною, яка має безпосередній вплив не лише на війну в Україні, а і на геополітику в глобальному плані. Повʼязана вона з новою воєнною доктриною Білорусі, яка вперше вперше включає в себе застосування російського тактичного ядерного озброєння. Що це означає і які наслідки матиме, читайте далі. 

Що саме змінилося

Про зміни повідомив Міністр оборони Білорусі Віктор Хрєнін 16 січня. Він розповів про офіційне включення ядерної зброї Росії в новий проект доктрини. 

Йдеться саме про тактичне ядерне озброєння, яке було доставлено в Білорусь протягом минулого року. Про це кілька разів раніше розповідав Президент Лукашенко. Що представляє собою така нуклеаризація?

Тактична ядерна зброя не відноситься до стратегічної. Це означає, що вона працює в радіусі ближньої дії. До неї входять ракети двох типів:

  • наземного базування з дальністю дії до 500 км;
  • морського базування з дальністю дії до 600 км. 

Очевидно, що у випадку Білорусі про морське базування не йдеться. Отже, простий розрахунок по мапі дає уявлення, які країни потрапляють у зону ризику цієї зброї. 

“Я покажу, звідки готувався напад на Білорусь…”

Про розміщення на території сусідньої країни Кремль повідомив ще минулого року, але обсяги і масштаби акції залишались невідомими. При цьому характерно, що контроль за цим арсеналом Росія повністю залишила за собою. 

Проте через короткий час мету того, що відбувається, пояснив член Радбезу Білорусі, розповівши, що це необхідно для стримування агресії з боку Польщі, яка є членом НАТО. В чому полягає ця агресія, не зрозуміло, як не було це зрозуміло і у випадку з Україною. 

Характерно, що за часів СРСР на території Білорусі теж розміщувався ядерний арсенал, причому, не лише ближнього радіусу дії, але й дальнього. Після розвалу Союзу Москва вирішила, що їй ця зброя потрібна більше, але в 2023 році Путін заявив, що перекидання зброї відбудеться знову через політику США. Нібито цей крок необхідний тому, що НАТО має свій арсенал в Європі. Про те, що так було протягом десятиліть, Президент Росії не згадує в своїх промовах. 

Напруження зростає

На такі дії відреагувала і Польща: Премʼєр-міністр Моравецький сказав, що його країна тепер має намір приєднатися до ядерної програми НАТО, щоб протистояти загрозі від сусідів. На це Кремль відповів, що в такому разі російську ядерну зброю доведеться застосувати. 

Американський ядерний арсенал розташовано в таких країнах Європи:

  • Німеччина;
  • Італія;
  • Бельгія;
  • Нідерланди;
  • Туреччина. 

 Обслуговуванням займаються виключно американські військові. 

Розміщення ядерної зброї на території Білорусі фактично стало завершенням епохи, коли політики плекали надії на створення безядерної зони у Східній та Центральній Європі. До речі, головним ініціатором цього виступав якраз СРСР.

Спеціалісти називають те, що зараз відбувається, провалом політики ядерного стримування, що приведе до наслідків у вигляді нуклеаризації не лише Польщі, але й інших країн Східної Європи. Як це відобразиться на мілітарній ситуації, важко навіть уявити, але найгірший варіант – застосування цього типу зброї – вже ніхто не виключає, як це було ще рік тому. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *