Більше не найкращі: причина фіаско МОССАДу

Протягом останніх 50 років зовнішня розвідувальна служба Ізраїлю залишалася золотим стандартом для розвідників та шпигунів. Навіть ЦРУ не могла похизуватися такими результатами, такими блискучими операціями і вмінням дізнаватися все раніше за всіх. Однак нещодавній напад бойовиків ХАМАС на Ізраїль став громом серед ясного неба, і найкраща розвідка світу його проґавила. Ймовірно, причину провалу можна виразити всього одним словом – Huawei.

Спланований експромт

Зараз вже відомо, що масові атаки планувалися давно: більш, ніж півроку тому точились неофіційні переговори про постачання дронів і ракет, які дадуть змогу блискавичного нападу. Розробка останніх деталей операції тривала з серпня, і відбувалось це все під самим носом МОССАДу.

Як могла така авторитетна і досвідчена служба пропустити численні признаки того, що наближається? Адже до її лав залучено приблизно 7 тисяч чоловік, кращих з кращих у своїй сфері. Робота завжди чітка і бездоганна, а деталі операцій не відкривають десятиліттями, навіть імʼя очільника служби майже до 2000-х було засекреченою інформацією. 

Морально застаріли?

Прослуховування, робота під прикриттям, хакерство – все це успішно використовується Ізраїльською службою розвідки, але цього разу все виявилось неефективним, і причина – в цифровій техніці, якою користувались члени ХАМАСу. 

Справа в тому, що переважна більшість палестинських бойовиків та їх керівництво користується смартфонами, планшетами та ноутбуками Huawei. Фахівці з цифрової техніки коментують, що смартфони саме цього бренду стійкі до прослуховування. Схоже на те, що лідери руху ХАМАС знали про це, і таким простим чином вбереглися від прослуховування західними спецслужбами.

Після того, як дізнаєшся це, інформація щодо впертих намагань США накласти санкції на Huawei, виглядає дещо інакше, і причини для такої впертості досить вагомі і зрозумілі. 

Дані про те, що лідери ХАМАСу використовували переважно смартфони цього бренду, підтвердив і член Ал-Каїди Еймен Дін. Аль-Каїда – ще одна велика терористична організація, яка співпрацює з ХАМАСОМ. 

Отже, одна з можливих причин того, що МОССАД так довго залишався без інформації, – це Huawei. Звичайно, вона не єдина, але саме на прослуховування все більше покладаються всі сучасні розвідслужби. Цей провал змусить провести серйозну ревізію методів і інструментів розвідки не лише в Ізраїлі, а й по всьому світу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *