Виділили, але не зовсім: в США окремо голосуватимуть за 300 млн доларів для України

Затвердження бюджетного законодавства в США зайшло в глухий кут: одностайності щодо допомоги Україні поки що немає. Ситуація зайшла так далеко, що вже за тиждень уряд може припинити роботу через так званий “шатдаун”.

Камінь спотикання

Суперечки в конгресі США тривають не перший день, а одне з самих спірних питань, яке викликало розбіжності – допомога Україні. Обговорення тривало довго, але з мертвої точки справа так і не зрушила. Тому прийняли рішення про винесення на окреме голосування постанову, в якій йдеться про додаткове виділення військової допомоги Києву розміром 300 млн доларів. 

Конкретно йдеться про програму Ukraine Security Assistance Initiative – тренування українських військових та придбання для них зброї. Спочатку витрати складали частину законопроекту, який покривав асигнування Пентагону.

Суцільна математика

Але 27 вересня було скликано термінову зустріч республіканців, які вирішили голосувати за цю статтю витрат окремо. Кількість представників цієї партії в Конгресі становить понад 200 осіб. Але цифри дуже важливі, оскільки республіканців в Сенаті 221, а демократів – 212. Ця різниця у 9 голосів може стати вирішальною. 

Нагадуємо, що Республіканська партія підтримує позицію Дональда Трампа про необхідність скорочення підтримки України.

Представники Республіканської партії зважились на ініціативу про окремий законопроект, бо є ті, хто не здатен схвалити бюджет Пентагону. Причина їх незгоди – виділення фінансів на війну, яку вони морально не підтримують. Ці представники хочуть бути впевнені, що гроші підуть американським солдатам, а не на фінансування української армії.

Суперечки всередині

Проте і серед самих республіканців не все так одностайно. Всередині партії думки теж розходяться: минулі тижні вони тут то вирішували вилучити пункт про допомогу в окремий законопроект, то залишити все так, як є. До того ж стало відомо, що пункт про надання допомоги заплановано і в іншому законопроекті про фінансування Держдепартаменту та закордонних операцій. 

Демократи дуже критикують своїх опонентів, які практично блокують нормальну роботу Конгресу. До того ж, декотрі з них наполягають на тому, що війна в Україні дуже сильно впливає на національну безпеку США, хоч і не всі це розуміють. 

Треба також памʼятати і про те, що законопроект надалі корегуватимуть в Сенаті, що теж може викликати певні зміни. Тільки після цього він набуде чинності закону. 

І найголовніше: якщо найближчим часом питання з бюджетом не вирішать, може наступити так званий “шатдаун” – закриття тих органів, для яких не виділили фінансування.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *