«Внутрішня справа»: чому Захід відмовився коментувати спробу військового заколоту в Росії

Як би це дивно не звучало, історія зі спробою представників російської приватної військової компанії «Вагнер» встановити контроль над низкою регіонів РФ не викликала широкого резонансу в засобах масової інформації Європейського союзу та Сполучених Штатів Америки. зв’язку Чи є в такій позиції прихований зміст?

Цілком імовірно, є. Ймовірно ЄС та США, які в Росії прийнято називати «колективним Заходом», не стали посилювати і без того напружені відносини з Москвою. У спеціальній заяві Державного департаменту США було зазначено буквально таке: «Події, що відбуваються в Ростові-на-Дону та деяких інших регіонах РФ, є внутрішньою справою російської влади». Дальше – більше. За словами американського президента Джозефа Байдена, на даний момент офіційний Вашингтон уважно стежить за ситуацією, що склалася, але «не бажає приймати той чи інший бік конфлікту».

Байдену вторив і президент Франції Еммануель Макрон. У своїх найкращих традиціях глава французької держави заявив, що Париж планує зосередитись на виділенні військової допомоги ЗСУ в умовах російсько-українського протистояння. «Немає жодних передумов для того, щоб відволікалися від цієї своєї місії», – сказав він.

У цьому ключі висловилися і канцлер ФРН Олаф Шольц, і голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн.

«Мабуть, західні політики просто перестрахувалися і не стали приділяти уваги спробі чергового путчу в РФ, – наголосив у коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE європейський політичний оглядач Александр Мітц. – Вони зайняли принципову, і, як виявилося, правильну позицію, не зробивши ставку на моральну підтримку ПВК «Вагнер». Зараз, за умов врегулювання конфлікту, така позиція є оптимальною».

Як розвиватимуться події надалі – покаже час. Але вже зараз зрозуміло одне: Захід не підтримав «вагнерівців», оскільки сепаратистські й антиурядові настрої існують і в Сполучених Штатах, і в низці країн ЄС.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *