Вовчий апетит: Китай на мапах позначив як свої території Росії та Індії

Нова офіційна мапа Китаю вразила весь світ: не дивлячись на те, що Пекін – один з найбільш стабільних політичних партнерів Кремля, на нових мапах зазначено, що певні російські території належать Китаю. 

Справа ускладнюється тим, що це офіційна версія мап, а не просто довільна форма від якої-небудь поліграфії. Такий жест можна розглядати як зовсім не прозорий натяк.

Спірна територія

Йдеться про Великий Уссурійський острів, який знаходиться біля місця злиття річок Амур і Уссурі. Площа 350 квадратних кілометрів не перші 100 років викликає суперечки між двома країнами. В 1930 році радянська армія “взяла під охорону” острів, і чисельні намагання Китаю опротестувати це залишалися безрезультатними. 

Лише в 2005 році справа зійшла з мертвої точки: більшу частину Великого Уссурійського за договором обʼявили китайською територією. 

Суперечки закінчились

В серпні 2023 року Китайський державний “Картографічний сервіс стандартних карт” надрукував новий офіційно затверджений комплект географічних матеріалів, на якому вся територія острова позначена як така, що належить КНР. Окремо зазначається, що острів – найдальший східний обʼєкт країни. 

Також сказано, що мапа нового зразку складена “згідно національних стандартів оформлення кордонів Китаю і інших країн світу”.

Мапи цього зразку будуть використовуватися в таких сферах:

  • в медіа;
  • в новинах;
  • в книжках та підручниках;
  • для створення рекламних матеріалів та інше.

Для базової справочної інформації дані теж будуть надаватися в оновленому вигляді. 

А на десерт – Індія

КНР не стала зупинятися на Великому Уссурійському острові і відмітила на мапах китайською територією штат Аруначал-Прадеш, який належить Індії. В такому ж становищі опинився і індійський район Аксайчин.

Цікаво, що подібні дії викликали у індійського уряду логічну реакцію: Міністерство закордонних справ Індії надіслало до Китаю офіційну ноту протесту і вимогу пояснити ситуацію. В той же час подібних дій зі сторони Кремля немає. 

Деякі експерти вважають, що доля території Великого Уссурійського острова формально вже вирішена між двома головами сусідніх держав, які останнім часом неодноразово зустрічалися і вели перемовини у різних форматах. Офіційне затвердження нових кордонів може відбутися згодом. Не виключено, що російська територія острова – така собі дань за підтримку агресивної політики Росії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *