Все можна: Путін перетнув нову “червону лінію”, яку проковтнула Європа

Наприкінці січня відбулась подія, яка не набула розголосу в ЗМІ попри те, що стала знаковою: Путін вільно пролетів літаком над територією Литви та Польщі. Таке “тестування” реакції країн НАТО відбулось вперше після розвʼязання війни проти України. Як пояснила сама російська влада те, що відбулося?

Не страшно

Візит відбувся одразу після збиття російського військового літака, яким, за версією росіян, транспортували українських військовополонених для обміну. Про “дирявість” систем ППО свідчив не лише цей факт, а і багато інших, які відбуваються останнім часом на території Росії. Проте, цей президентський політ став своєрідним маніфестом для росіян, який ніби ніс меседж: “Я не боюся, бо все під контролем”. 

Зрозуміти це можна вже з самої суті візиту: метою була зустріч з молоддю, яку не можна назвати необхідною чи актуальною на даний момент, особливо, з огляду на ситуацію в країні. 

Однак, речник Президента РФ заявив, що це – планова подія, яка не повʼязана з найбільшими військовими навчаннями НАТО, що якраз тривають. Відвідини регіонів – прямий обовʼязок Путіна, який він систематично виконує, щоб сприяти їх розвитку. 

Відкоркував

“Родзинка” ситуації полягає в тому, що Калінінград – анклав, який відокремлений від Росії територіями Польщі і Литви. Після початку повномасштабного вторгнення в Україну він певний час був заблокованим, і чомусь тоді Президент не здійснював туди ні планових, ні позапланових візитів. 

Декотрі спеціалісти вважають, що Путін таким чином відкрив повітряний шлях до Калінінграду для офіційної авіації. Далі ним зможуть користуватися менш високі персони. Цей “коридор можливостей” дуже важливий, особливо з огляду зростаючої агресії Кремля відносно Балтії. 

Як далі розгортатимуться події, покаже час, але те, що Президент прилітав сюди не з непереборного бажання поспілкуватися з місцевими студентами, не варто навіть обговорювати. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *