Вступ України до НАТО під час війни: політики почали казати, що це можливо, але за певної умови

Основним аргументом проти вступу України в Північноатлантичний альянс останнім часом було те, що на частині українських земель відбувається військовий конфлікт. Однак, зараз деякі політики зазначають, що теоретично це може і не бути перешкодою, адже німці в схожій ситуації стали членами НАТО.

Як це було в Німеччині

На момент вступу цієї країни в НАТО вона була поділена на дві частини, одна з яких фактично знаходилась під окупацією Радянського Союзу. Тому у 1955 році членом альянсу стала лише західна частина – ФРН, в той час як східна – НДР залишалася під повним контролем Кремля. 

Як бути з Україною

Першим про цю подібність заявив колишній спецпредставник Державного департаменту США з питань України Волкер. Саме він наголосив, що цю історичну аналогію можна використати на користь Києва. 

На практиці це означатиме, що пʼята стаття про колективний захист буде розповсюджуватися лише на ті території, які в момент підписання угоди про вступ в НАТО будуть підконтрольні Україні. І це лише один з можливих варіантів. 

Що це означатиме для України

Для України такий крок мав би як плюси, так і мінуси:

  • По-перше, це було б кроком до довгого прощання з тими територіями, які на момент підписання договору залишалися окупованими. Якщо надія на швидку деокупацію земель Донецької та Луганської областей є, то з Кримом виникають питання. Тобто, фактично момент підписання такого документу став би затвердженням того, що окуповані території з Росією надовго. Потреба надавати допомогу відпала б, адже мирне населення у відносній небезпеці, і змога наступу України була б рівною нулю.
  • По-друге, на деокупованих землях кінець-кінцем почалось би нормальне життя, куда змогли б повернутися люди з-за кордону. Це дало б гарантії того, що територіальних претензій у Росії щодо цих територій не буде.

Хто за

Наразі про необхідність негайного вступу України в НАТО на офіційному рівні заявляють:

  • Польща;
  • Литва;
  • Латвія;
  • Естонія.

Хто проти

Однак, цим голосам протистоять дуже впливові особи:

  • Міністр оборони Британії;
  • Генсекретар НАТО Столтенберг.

Саме про вступ України до НАТО спілкувався Зеленський і з Президентом Франції під час нещодавнього візиту в цю країну, отже політична робота з цього приводу триває.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *