Всі засоби придатні: ЄС співпрацюватиме з Москвою у боротьбі проти тероризму

Спікер зовнішньополітичного відомства Європейського Союзу Петер Стано заявив, що не виключив тісної співпраці офіційного Брюсселя з Російською Федерацією у справі протистояння глобальній терористичній загрозі. За його словами, наразі ЄС засуджує дії Кремля на території України, проте перед викликами міжнародного екстремізму необхідно «об’єднати зусилля та використати будь-які можливості та методи». Як саме Євросоюз має намір здійснювати таку співпрацю, чиновник не пояснив.

І це зрозуміло. На сьогодні Брюссель не має чітко розроблених механізмів взаємодії з Кремлем щодо основних геополітичних питань. Після початку озброєної агресії РФ проти України ЄС припинив практично всі види контактів із Москвою, мотивуючи це тим, що команда російського президента Володимира Путіна грубо зневажила норми міжнародного права. Втім, ситуація може змінитись – хай і не докорінно – вже найближчим часом: на тлі трагедії на північному заході Москви світова громадськість висловила побоювання у недостатній ефективності захисту своїх країн від терористів. «Ми були дуже чіткими в засудженні події в російській столиці, – сказав, зокрема, Стано. – Немає жодних сумнівів у тому, що йдеться про масштабну терористичну атаку». І додав, що від трагедій цього масштабу не застрахований ніхто.

Нагадаємо, раніше президент Франції Еммануель Макрон висловив припущення, що група, яка атакувала російський Crocus City Hall, раніше планувала вчинити теракти на французькій території. Він наголосив, що Париж зобов’язаний більш ефективно протидіяти екстремізму, і в цьому питанні пообіцяв інтенсифікувати співпрацю з Москвою. А уряд П’ятої Республіки наказав підняти рівень терористичної загрози в країні до максимального – червоного.

Незважаючи на те, що офіційного підтвердження намірів Брюсселя відновити галузеві контакти з РФ поки не надходило, аналітики не сумніваються, що рано чи пізно це станеться. «Цілком очевидно, що на початковому етапі може йтися про обмін інформацією щодо діяльністі окремих терористичних груп, – сказав у спеціальному коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE європейський оглядач Клаус Хофф. – Надалі не можна виключати і проведення спільних операцій із упіймання чи ліквідації екстремістів».

Як би там не було, а вже сам факт того, що Об’єднана Європа не виключає можливості часткового відновлення співпраці з Москвою, багато про що говорить. Насамперед – про те, що політичний вектор Брюсселя може змінитися. Так це чи ні – всі ми дізнаємось найближчим часом.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *