Вузол, що затягнувся: чи введе ЄС нові санкції проти Росії?

Вищі структури Європейського Союзу розпочали розгляд питання стосовно нових політичних та економічних заборон щодо Російської Федерації. Згідно з офіційними даними, протягом найближчих кількох тижнів Єврокомісії (ЄК) належить схвалити або заборонити застосування 12-го пакету ембарго проти Москви. Експерти, включаючи чиновників ЄС, поки що не можуть дійти єдиної думки про доцільність цих заходів. Чому?

Деталі чергового санкційного блоку тримаються у найсуворішому секреті. І це не дивно – існують побоювання, що РФ і цього разу не тільки зможе підготуватися до імпортозаміщення, а й знайде собі нових партнерів з експортних операцій. Втім, у пресу таки просочилися дані щодо деяких пунктів зазначеного документа.

Зокрема автори “санкційного списку” пропонують різко обмежити можливості РФ у сфері торгівлі алмазами. Подейкують, що європейські лобісти висловили готовність домовитися з низкою країн Африки та арабського світу “урізати” обсяги закупівель російських коштовностей. Втім, проти цього заходу сьогодні виступає Бельгія, яка є найбільшим у світі імпортером алмазів.

Не виключено також, що під забороною ЄК будуть зовнішні постачання Росією зрідженого газу. Ні для кого не секрет, що Москва досі реалізує контракти у цій галузі з Болгарією, Грецією та деякими іншими європейськими країнами. Щоправда, своє вето на цей пункт можуть накласти саме Афіни із Софією, а також Братислава, Будапешт та Відень.

Окрім іншого, буде розглянуто питання про посилення санкційного тиску на російський IT-сектор, постачання до Росії запчастин для цивільних літаків та автомобілів, а також банківські операції. Окремим параграфом у згаданому списку є план заморозки російських закордонних грошових активів з метою подальшої їх передачі Україні.

Слід окремо зазначити, що запровадити нові санкції проти Москви ЄС збирався ще у травні цього року, проте з різних причин процес затягувався. Або відкладався – кому як більше подобається. “Схоже, цього разу Брюссель має намір тугіше затягнути вузол ембарго, – сказала в коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE європейський оглядач Марі Пьюдеба. – Поза всяким сумнівом, це завдасть економіці РФ відчутної шкоди”.

Остаточні домовленості щодо 12-го пакету санкцій мають бути досягнуті до 20 листопада поточного року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *