Відверта брехня: майбутня олімпіада показала всьому світу, чого варті слова Путіна 

Президент Франції – один з європейських лідерів, який останнім часом перестав притримуватися політично виваженого нейтралітету і ризику бути неправильно зрозумілим. Загальна практика згладжування гострих кутів поступово змінюється на те, що політики починають називати речі своїми іменами, і Макрон – один із перших у цьому відношенні. Він розклав по поличках дії і заяви Путіна щодо майбутньої олімпіади, щоб показати світу, чого варті слова Президента Росії і чого від нього можна очікувати. 

Ідеальний натовп

Вперше за кілька десятиліть Олімпійські ігри відбуватимуться в такій напруженій безпековій атмосфері. Їх призначено на 26 липня – 11 серпня в Парижі, де і без святу світового спорту завжди безліч туристів. А в ці дати очікується справжній аншлаг: все житло давно заброньовано, квитки до Парижу на ці дати купити не вдається навіть за спекулятивними цінами. Тож про те, що тут будуть небачені натовпи, варто і нагадувати зайвий раз.

Французька сторона розуміє всю серйозність ситуації, і підготовчі роботи ведуться понад рік. Президент Макрон сподівався, що на час проведення Олімпійських ігор можна буде домовитись про перемирʼя не лише в Україні, але також на Близькому Сході. Довго велась дипломатична робота, яка дала надію, що про це можливо буде домовитись. До змагань навіть було допущено спортсменів з Росії і Білорусі, але не в якості представників своєї країни, але як індивідуальні атлети. 

Професійний песимізм

Діяльність була розгорнута настільки широко, що питання безпеки Олімпіади Макрон обговорив її навіть з лідером Китаю Сі Цзіньпіном. Той впевнено підтримав ідею перемирʼя, яке є частою практикою з блоку воюючих країн. Більшість європейських лідерів доєдналися до цього і були майже впевнені, що в період проведення спортивних змагань ситуація на певний час стабілізується.

Песимізм висловлював лише Президент України Володимир Зеленський, який прокоментував це без ілюзій. Він сказав, що не вірить в такий формат перемирʼя, адже Росія занадто часто демонструвала те, що будь-яких домовленостей не дотримується. Тоді всі таку песимістичну позицію списали на рахунок постраждалої сторони. Зрозуміло, що українцям важко повірити в те, що її ворог здатен вести себе якось цивілізовано.

Говорити VS Робити

Але 17 травня Президент РФ Володимир Путін повідомив, що ідею Макрона про перемирʼя на час проведення паризької Олімпіади не підтримує. Для європейців це стало холодним душем, а сам Макрон з гіркотою зазначив: “А заявляв, що готовий до миру!”. Президент Франції підкреслив, що майже щотижневі заяви Путіна про готовність до миру виявилися пустим звуком. 

Треба лише сподіватись, що цей неприємний сюрприз послужить тому, щоб відкрити очі світових політиків на те, з яким режимом вони мають суперничати і яка ціна заявам і пропагандистським промовам росіян.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *