Відвідування Лукашенка Китаю: Яку роль відведено Білорусі у припиненні російсько-української війни

У ході свого офіційного візиту до Пекіна 1 березня нинішнього року президент Білорусі Олександр Лукашенко «заручився підтримкою» голови КНР Сі Цзіньпіна у можливості проведення переговорів щодо мирного вирішення протистояння Росії та України. Про це йдеться в опублікованому напередодні ЗМІ Китаю комюніке зустрічі лідерів Республіки Білорусь та Китайської Народної Республіки. На думку незалежних аналітиків, перебування білоруського керівника в Піднебесній «мало звичайний характер» і не ознаменувалося підписанням жодного важливого міжнародного документа. Окрім одного меморандуму.

Формально візит Лукашенка до Китаю проходив під егідою зміцнення двостороннього економічного співробітництва між Мінськом та Пекіном. Раніше білоруський лідер неодноразово заявляв про намір своєї країни створити контакти з КНР у сфері високих технологій та автомобілебудування. Проте переговори Олександра Григоровича та товариша Сі розпочалися з обговорення перспектив підписання договору про мир між Україною та Російською Федерацією. «Білорусь повністю підтримує позицію Китайської Народної Республіки щодо подолання кризи в Україні, – зазначив, зокрема, Лукашенко. – Усі пункти вашого плану заслуговують на увагу і мають бути реалізовані найближчим часом. Зі свого боку, ми зробимо все можливе, щоб цей проект було втілено у життя».

При цьому на запитання Сі Цзіньпіна, який саме параграф цього документа справді удостоївся уваги білоруської влади, Лукашенко відповісти не зміг. Говорити про те, що президент РБ не був знайомий із основними положеннями «мирного плану від КНР», явно не можна: раніше глава Білорусі давав високу оцінку прагненню Пекіна «покласти край протистоянню в Україні». «Мінськ не є учасником російсько-українського конфлікту, але, як країна, що межує з Україною, Білорусь зацікавлена у якнайшвидшому завершенні такого протистояння, – наголосив він. – Китай запропонував той план, який влаштовує нас».

«По суті, відповідний план КНР не вирізняється оригінальністю, – повідомив у коментарі кореспонденту EURO-ATLANTIC UKRAINE європейський політичний експерт Олександр Мітц. – Пекін пропонує Києву та Москві сісти за стіл переговорів із умовою збереження російського контролю над Кримом та відмови України від вступу до Північноатлантичного альянсу. Гарантами такого світу мають стати Китай та низка країн Об’єднаної Європи. Тепер уже – плюс Білорусь». За словами експерта, роль Мінська у цьому питанні переоцінити складно. «Білорусь, яка є фактичним сателітом Москви, цілком здатна стати якщо не основною, то щонайменше значущою ланкою в передбачуваному переговорному ланцюжку, – сказав Мітц. – Це автоматично виведе РБ на новий рівень на міжнародній арені».

Як би там не було, власної думки щодо припинення війни в Україні Мінськ не озвучив.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *