“Відсоток ймовірності”: чи введуть США нові санкції проти Ірану?

Влада США не виключила можливості запровадження так званих “додаткових спеціальних обмежень” щодо Ісламської Республіки Іран (ІРІ). За попередніми даними, йдеться про нові санкції, здатні завдати суттєвого удару по іранській економіці та блокувати рішення цієї країни в міжнародних структурах. Відповідну “декларацію про наміри” Вашингтон поки не озвучив, проте, як стверджують експерти, ініціатива може бути приречена на провал.

Чому? Відповідей це питання може бути кілька. На даний момент залишається не до кінця зрозумілим саме формулювання нововведення. Як стверджують у Білому домі, санкції мають змусити Тегеран припинити його розробку в оборонній сфері. Ні для кого не секрет, що сьогодні ІРІ є одним із основних постачальників летальної зброї для Російської Федерації у її війні проти України. Саме іранські безпілотники типу “Шахед” регулярно атакують позиції ЗСУ у так званій “зоні дотику” на Донбасі, а також на Запорізькому та Херсонському напрямках. Крім того, Іран планує регулярно постачати російську армію своїми новими ракетами. Але в чому справа – зазначені розробки і контракти є внутрішньою справою того ж Тегерана: прямого порушення міжнародного законодавства в його діях немає.

Дальше більше. Сполучені Штати найближчим часом планують анулювати в ООН будь-які пропозиції ІРІ щодо “палестинського питання”. Мовляв, Тегеран, який традиційно проводить антиізраїльську політику, здатний посилити і так складну ситуацію на Близькому Сході. “Ми маємо адекватно реагувати на кожен подібний випад”, – заявив Держсекретар США Ентоні Блінкен. Однак і тут спостерігається якась нестикування – на сьогоднішній день Ісламська Республіка утримується від будь-яких гучних заяв з цього питання.

“Складається цілком зрозуміле враження, що саме таким чином Вашингтон намагається в черговий раз “натиснути” на ІРІ, продемонструвавши своє невдоволення політикою Тегерана, – зазначив у спеціальному коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE європейський експерт Олександр Мітц. – Як показала практика, вже введена в щодо Ірану санкції працюють лише частково. Настав час їх посилити. Ось тільки який відсоток ймовірності того, що вони будуть ефективними?”.

Як очікується, перший пакет нових обмежень Вашингтон надасть на розгляд Конгресу вже у січні наступного року. Не виключено, що надалі згаданий список видозмінюватиметься у бік посилення.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *