Від Африки віє холодом: африканські лідери відмовляються їхати в Росію

Російський саміт “Росія-Африка”, направлений на укріплення економічної і гуманітарної співпраці між РФ і африканськими країнами, цього року буде незвичним. Його мета – продемонструвати, як зміцнюються дипломатичні звʼязки, але поки що втілення задуму майже на межі зриву. Все через те, що африканські лідери влаштували саміту бойкот. 

Тихе ігнорування

Всього Росія надіслала офіційні запрошення лідерам 54 країн. На день початку саміту  “Росія-Африка” відомо, що:

  • 38 заявок відхилено;
  • прийнято лише 16 запрошень.

Це дуже показова ситуація, яку не можна вважати звичайним збігом обставин. В пресі масову відмову вже назвали бойкотом.

Тиша і спокій

Саміт Росія-Африка – масштабний захід, на який виділено чималу суму з держбюджету. Містом проведення стане Санкт-Петербург, а місцем – “Експоцентр”. Взамін витрачених коштів сподівалися отримати щедрі політичні дивіденди, але щось пішло не так.

Щоб ігнорування не виглядало настільки обурливим, багато лідерів, які відмовились прибути особисто, направили замість себе інших посадовців:

  • 10 країн – Премʼр-Міністрів і Віце-Премʼєрів;
  • 5 – послів.

При цьому 5 країн просто відмовились від запрошення, не приславши нікого. 

Політичний ляпас

Такий африканський бойкот виглядає особливо образливо для російської сторони, оскільки завчасно було широко анонсовано, що під час саміту Путін особисто планує зустрічі з кожних із лідерів.

Очевидно, Африка показує, що виходить зі сферу впливу РФ. Оскільки більшість африканських країн здавна були важливими сировинними, торговими і політичними партнерами Росії, то це сильно знижує рейтинг Путіна на міжнародній арені. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *