«Візит ввічливості»: навіщо Денис Шмигаль приїжджав до Румунії

18 серпня прем’єр-міністр України Денис Шмигаль прибув із короткостроковим візитом до Румунії. Під час перебування в Бухаресті він провів переговори зі своїм румунським колегою Марчелом Чолаку та іншими представниками місцевого політикуму. Незважаючи на те, що українська сторона дала заходу високу оцінку, румунські ЗМІ відмовилися від гучних коментарів. Чому?

Можливо, тому що Київ у цьому контексті поставив для себе надто високу дипломатичну планку. Спочатку Шмигаль планував підписати у Бухаресті договір про передачу Румунією Україні великої партії озброєнь, включаючи авіаційну техніку. Крім того, українська делегація мала намір узгодити шляхи доставки до Європи та Північної Африки київського зерна та інших видів сільськогосподарської сировини. Нарешті, представники Києва хотіли заручитися підтримкою Румунії на шляху інтеграції України до структур Північноатлантичного альянсу.

Відразу слід зазначити, що місія команди Шмигаля у Бухаресті справді ознаменувалася успіхом. Але лише частково.

По-перше, Чолаку після тривалого спілкування з главою українського уряду повідомив пресу, що офіційний Бухарест зробить усе можливе для того, щоб Україна якнайшвидше стала членом НАТО. По-друге, румунський прем’єр гарантував надання українським біженцям подальших преференцій та спеціальних пільг на території Румунії. І нарешті, по-третє, той самий Бухарест не виключив виділення Києву додаткових асигнувань.

На цьому обіцянки закінчились. Чолаку заявив, що Румунія вимагатиме від України визнання прав і свобод румуномовної меншини на Буковині. Крім того, Бухарест планує стати посередником у можливих переговорах між Києвом та Москвою. “Якщо ці пропозиції не будуть прийняті до уваги, Румунія не стане активним учасником процесу післявоєнного відновлення України”, – резюмують румунські ЗМІ.

  Оглядачі зазначають, що загалом приїзд Шмигаля до румунської столиці був своєрідним «візитом ввічливості». Мовляв, український прем’єр саме таким чином намагався подякувати Румунії за транзит зерна з України, а також за принципову позицію Бухареста щодо європейського курсу Києва.

Ані менше, ані більше. Цікаво, що під час візиту Шмигаля до румунської столиці сторони не підписали жодного історично та політично важливого документа.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *