Візит ввічливості: Навіщо Зеленський їде до Румунії

Наступного тижня президент України Володимир Зеленський відвідає з офіційним візитом Румунію. Інформацію про це підтвердили напередодні в Офісі глави української держави. Порядок денний не розголошується, проте, на думку аналітиків, перебування високопоставленого гостя в Бухаресті стане подією номер один у політичному житті Східної Європи. Чому?

Відповідь це питання частково дає сам Київ. Як не дивно, візит Зеленського до Румунії носить, якщо так можна сказати, “точковий характер”. Іншими словами, він їде до Бухареста аж ніяк не в рамках “європейського турне” з відвідуванням столиць низки країн ЄС. “Зеленський спеціально вибрав нашу країну для чергової закордонної поїздки, і в ході цієї поїздки він має намір обговорити з нашим керівництвом проблеми, які є в Україні”, – йдеться в редакційному матеріалі одного з центральних румунських телеканалів.

Отже, що це за “нагальні питання”? Вочевидь, йдеться, насамперед, про можливість зняття Румунією ембарго на ввезення українського зерна та іншої сільськогосподарської сировини. Нагадаємо, раніше офіційний Бухарест, прислухавшись до вимог румунських фермерів, категорично заборонив імпорт до Румунії зазначених товарів. Далі більше. Ще однією темою для переговорів Зеленського з румунським президентом Клаусом Йоханнісом та прем’єром країни Марчелом Чолаку стане передача Бухарестом Києву великої партії зброї та боєприпасів, а також навчання в Румунії українських льотчиків.

Але ось у чому річ: через внутрішні проблеми та неузгодженість у системі прийняття низки рішень у військовій сфері румунська сторона виявилася неспроможною забезпечити ЗСУ ні винищувачами F-16, ні автоматами та гранатометами, а також боєприпасами до них. “Навряд чи спектр цих питань можна буде одразу вирішити шляхом нетривалих переговорів Зеленського з тим же Йоханнісом чи Чолаку, – сказала в коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE румунський оглядач Родіка Ілою. – Цілком можливо, залежно від результатів майбутньої поїздки відбудуться і нові зустрічі Зеленського з румунським керівництвом: майбутній же приїзд українського президента до Бухаресту можна розцінювати як “візит ввічливості” – Володимир Олександрович подякує Румунії за надання допомоги українським біженцям і запевнить Йоганіса та його команду в європейському курсі України”.

Чим справді ознаменується приїзд Зеленського до румунської столиці, всі ми дізнаємося вже найближчим часом.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *