Візит Макрона до Китаю: Що шукає президент Франції у Піднебесній?

Чинний керівник П’ятої Французької Республіки прибуває сьогодні з офіційним візитом до КНР. У програмі перебування Еммануеля Макрона в Китаї переговори з китайським лідером Сі Цзіньпіном, а також консультації з представниками місцевого бізнесу. Деякі аналітики на Заході вже заявили, що Макрон прилетів до Пекіна для того, щоб зміцнити вплив Парижа в Азії. Чи так це?

Частково – так. За інформацією Єлисейського палацу, президент Франції планує заручитися підтримкою товариша Сі у реалізації цілої низки спільних франко-китайських проектів у сфері політики та економіки. В економічному контексті все більш-менш ясно: Китай є для Парижа надійним торговим партнером, і така співпраця команда Макрона має намір повністю розвивати. А ось у політичному контексті деякі світові експерти явно заплуталися.

За деякими даними, глава французької держави планує укласти з головою КНР низку договорів про спільні дії щодо припинення подальшої ескалації напруженості в Україні. «Таким чином, Макрон фактично планує покласти на себе зокрема і свою країну загалом миротворчу місію, – сказала у спеціальному коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE паризький оглядач Марі Пьюдеба. – Раніше він неодноразово намагався «реанімувати» Мінські угоди і навіть консультувався із цього приводу зі своїм російським колегою Володимиром Путіним та тодішнім канцлером Німеччини Ангелою Меркель. Наразі у нього з’явився новий шанс стати посередником у врегулюванні української кризи».

Тут слід зробити ремарку. Останні кілька місяців рейтинг Макрона як у нього на батьківщині, так і в ЄС різко знизився. Через внутрішні суперечності Париж поринув у економічний хаос, країну стрясають масові акції протесту. Тисячі демонстрантів вимагають від влади зосередитися на вирішенні власних проблем, які зазнає Франція через запровадження Євросоюзом санкцій проти Москви та Пекіна. «Контакти з Сі Цзіньпіном, напевно, допоможуть французькому президенту деякою мірою розрядити обстановку в самій Франції», – резюмував американський аналітик Уільям Конноллі.

Проте в адміністрації президента США Джозефа Байдена вважають, що цей візит Макрона до КНР є «безперспективним». Як повідомляє американська газета Politico, Макрон вже мав кілька невдалих спроб врегулювання міжнародних конфліктів, і конфлікт в Україні не стане винятком. «Білий дім не розраховує на те, що нинішньому французькому президентові вдасться зробити якийсь прорив», – йдеться у редакційній статті видання.

Візит Макрону до Китаю триватиме до 7 квітня поточного року. Чи заговорить світ про «будь-який прорив», всі ми дізнаємося вже найближчим часом.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *