Війна за економіку України: чи програш неминучий?

Окрім боїв на фронті Україна веде ще одну війну, від якої залежить існування держави – війну за економіку. Росія знає, по яким критичним точкам треба бити, і робить все можливе. Однак, Україна пручається і демонструє чудо витривалості, хоч прірва економічного провалля і стає дедалі глибшою. Чи є надія на позитивний фінал в цій боротьбі?

Дивитися в корінь

Одним з основних стовпів української економіки завжди був аграрний сектор. Саме його успішно намагається зруйнувати РФ з перших днів війни. Для цього активно застосовувались два механізми:

  • замінування сільгоспземель, які не можна буде відразу використовувати навіть після деокупації;
  • підрив Каховської ГЕС, що спричинив затоплення великої площі родючих земель.

 Це було зроблено трохи більше, ніж за рік війни. Очевидно, що на досягнутому Росія не зупиниться і буде намагатися збільшити масштаби забруднень українських земель.

Що зроблено

Україна не чекає завершення війни і вже вживає заходів з очищення сільгоспземель пріоритетного значення. На даний момент розміновано 25% цього фонду, що складає близько 100 тис га. Всього їх на сьогоднішній день 470 тис га, проте ці одиниці будуть змінюватись. Як правило, після звільнення окупованих територій виявляється, що росіяни зробили все можливе, щоб нашкодити екології. 

Ті зони, які вже очищені, повністю готові до господарської діяльності. Навесні і влітку роботи по розчищенню ведуться з випередженням плану. Він розрахований на 4 роки, проте залежатиме від того, якими темпами відбуватиметься деокупація надалі. 

Рішення на рівні уряду

В Україні підготовлено Стратегію протимінної діяльності. Щоб полегшити розмінування земель, готують постанову, за якою виробництво, сертифікація та процедура придбання спецтехніки для розмінування будуть спрощені. Це надасть змогу Міноборони, МВС та іншим організаціям протимінної діяльності прискорити процес запущення аграрних земель в дію.

До кінця поточного року планується очистити ще 65 тис га, які можна буде використати для посіву озимих сортів пшениці. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *