Війна і мир: що запропонує на масштабних переговорах щодо закінчення війни в Україні Саудівська Аравія

Пошуки бази для мирних переговорів між Росією і Україною – більш важливий процес, ніж може видаватися на перший погляд. Цю роль намагалися приміряти на себе багато країн, а тепер в такій іпостасі бажає виступити Саудівська Аравія. Вже до кінця цього року тут планують провести мирний саміт. Чи здійсняться ці плани?

Всім світом

Підготовка триває серйозна. На зустріч запрошено представників 30 країн, серед яких є Бразилія, Індія, Туреччина, Індонезія, Єгипет, Мексика, Чилі, Замбія, ПАР. Вважається, що по суті цей захід стане логічним продовженням червневої зустрічі, яку провели у Копенгагені. 

Свою участь вже підтвердили такі впливові члени:

  • Велика Британія;
  • ПАР;
  • Польща;
  • ЄС.

Відомо, що назустріч прибуде Джейк Саліван – радник Президента США з нацбезпеки.

Без винуватця свята

Цікаво те, що попри головну тему заходу – припинення війни в Україні – на нього не запросили представників Росії. Ставлення до РФ, як до пасивної сторони, з якою не бажають вести діалог, дуже показове в цьому випадку. Воно не залишилось непоміченим російськими дипломатичними представниками. 

Самі переговори відбудуться на березі Червоного моря в портовому місті Джидда, що вважається економічною столицею Саудівської Аравії. 

Вирішено майже все

Головна мета зустрічі – підготовка до мирного саміту, який сподіваються провести до кінця поточного року. На ньому буде задекларовано головні спільні принципи закінчення війни на фоні посилення позицій офіційного Києва в ході мирних переговорів з Кремлем. 

Новим фактором стане те, що буде здійснено спробу долучити до обговорення Глобальний Південь. В цих регіонах Росія впевнено перемагає в інформаційній війні і пропаганді, тому раніше вони не приєднувалися до подібних зустрічей.

Попри пручання

Ще одна мета заходу – залучення Китаю. В Копенгаген його представники не прибули, однак очікується, що до Саудівської Аравії, як до більш дружньої країни, вони приїдуть.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *