Віртуальний Путін: на БРІКС їхати страшно

Саміт БРІКС в Йоганезбурзі, під час якого буде розглянуто приєднання до існуючої групи ще понад 40 країн, вже розпочато. Цього року очікують найбільш вражаючих результатів, які стосуються майже всього світу.

Один без всіх і всі без одного

На заході будуть присутні чотири з пʼяти лідерів країн-засновників групи:

  • Президент ПАР Сіріл Рамафоса;
  • Голова КНР Сі Цзіньпін;
  • Президент Бразилії Луїс Інасіо Лула да Сілва;
  • Премʼєр-Міністр Індії Нарендра Моді.

Пʼята країна – Росія з відомих причин свого лідера не здатна надіслати “живцем”, хоч довго в російських новинах писали, ніби Путін таки буде присутнім під час БРІКС. Очевидно, таким чином намагалися показати, що ордери від Міжнародного кримінального суду взагалі ніяк не впливають на діяльність російського Президента, вони несуттєві і недієві.

Шантаж і погрози

Дипломати Росії дійсно намагалися знайти вихід і якось організувати присутність Путіна на БРІКС. Для цього було докладено чимало зусиль, але РФ вже вкотре робить відкриття, що міжнародне право не завжди вдається обійти. 

Країна, яка приймає БРІКС цього року, не змогла (або ж не забажала) знайти варіанти для того, щоб гарантувати Путіну безпеку. Не захотіли цього і інші країни-засновниці, безсилими виявилися також організатори масштабного заходу. 

Ще 14 липня було оприлюднено інформацію, що кремлівська верхівка погрожувала війною Президенту ПАР, яка приймає цього року БРІКС, в разі, якщо Путіна арештують. Однак, вже за пʼять днів російський Президент повідомив, що не буде присутнім особисто. Таким чином ізоляція стає все більш очевидною.

Поділ світу навпіл

Замість Президента в ПАР прибув Міністр іноземних справ РФ Лавров, а Путін планує приєднатися у онлайн форматі. 

Одна з головних цілей БРІКСу цьогоріч – розширення блоку, щоб створити противагу глобальним міжнародним організаціям, де головують Західні країни. Саме тому багато зустрічей будуть присвячені обговоренню критеріїв та алгоритму прийому нових членів. Наразі організація охоплює країни, де виробляється біля 40% ВВП світу. 

Ініціатором створення блоку БРІКС у 2009 році була саме Росія. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *