Вірю – не вірю: навіщо Кремлю фейки про смерть Путіна

Тема смерті Путіна експлуатується вже давно, як і його “невиліковні хвороби” або двійники. Може здатися дивним, але більшість з таких фейків запускаються не без участі кремлівських пропагандистів. Проте, в кожній дії є свій сенс. Головне, знати – який саме.

Вкотре помер

Останній приклад цього стався 26 жовтня, коли в інформаційному просторі вибухнула новина: Президент Росії помер. Інформація рясніє подробицями, які змусили людей подумати, що це дійсно може бути правдою:

  • був вказаний точний час зупинки серця – 20:24;
  • в цей час припинили проводити реанімаційні дії;
  • місце смерті – президентська резиденція на Валдаї;
  • лікарі, які констатували смерть, заблоковані разом з покійником в кімнаті і чекають на наступні розпорядження;
  • ситуацію особисто контролює секретар Ради безпеки РФ Микола Патрушев. 

Внаслідок смерті Президента нібито вже починається державний переворот. 

Вовки! Вовки!

Насправді подібні новини мають дуже важливу мету, і навіть не одну:

  • По-перше, такі “вибухові” новини дозволяють різко перемкнути увагу громадян з чогось дуже актуального;
  • По-друге, в суспільстві завжди існує страх перед змінами, тому подібні фейки спочатку вводять в страх, а потім після викриття провокують думку “Добре, що Президент живий!”;
  • По-третє, це ефект з історії про хлопчика, який кричав “Вовки! Вовки!”. Коли переворот дійсно відбуватиметься, на ці новини вже не буде такої гострої реакції, як вперше, що запобігатиме масовому долученню людей.

Це лише головні цілі, насправді їх набагато більше. 

Стрімкіше епідемії

Запити “смерть Путіна” та “Путін помер” бʼють рекорди, бо новину одразу підхоплюють інші новинні портали і тиражують її з неймовірною швидкістю. Цього разу першим про це написав Telegram-канал, який “спеціалізується” на фейках, а далі новина розповсюдилась дуже стрімко. 

Більше того, навіть офіційні особи такого рангу, як Пресс-секретар Президента Дмитро Пєсков, прокоментували, що Володимир Путін почувається прекрасно. З однієї сторони, було б логічніше, якби про це заявив сам Президент. Але з іншої, це б одразу відмінило інтригу, а суспільство за задумкою піарників мусить сфокусуватися на новині максимально перш, ніж всі впевняться, що це – суцільна вигадка. 

Також треба памʼятати, що в певний момент ця подія все-таки відбудеться, і відбутися це може будь-коли. Але тоді її дуже швидко підтвердять офіційні джерела. А до тих пір російські “фейкомети” можуть безкінечно піднімати собі кількості переглядів. 

Хто замінить

Одразу для виконання президентських обовʼязків було б призначено главу російського уряду. Зараз це Михайло Мішустін, який автоматично почав би керувати Росією терміном на 14 діб. А далі влада після дострокових виборів перейшла б до одного з найбільш ймовірних політичних спадкоємців Путіна:

  • Дмитро Медведєв. Вже займав президентське крісло в період 2008-2012 роки. Зміна правління Путін-Медведєв-Путін була оговорена завчасно. Постійно підтримує репутацію затятого українофоба і часто експлуатує тему ядерного шантажу. 
  • Сергій Кирієнко. Вже 7 років перебуває на посаді першого заступника глави адміністрації. Є наближеною до Президента особою, має до нього постійний доступ і заручився підтримкою еліти РФ.
  • Микола Патрушев. Секретар Ради безпеки, який може продовжити “династію” колишніх КДБ-істів, бо з Путіним вони працювали разом ще з часів КДБ. З 2014 року до повномасштабного вторгнення залишався основним стратегом окупації українських територій. Цікаво, що син 71-річного КДБ-іста теж вважається претендентом на заміну російського диктатора. Зараз він перебуває на посаді міністра сільського господарства. Тож, сумарно в родини Патрушевих непогані шанси.

Головна задача нового Президента полягатиме в тому, щоб створити міцну коаліцію між технократами і безпековими елітами. Від цього залежатиме майбутній курс Росії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *