Вісь зла “Москва – Тегеран” сформована

Іран довго коливався між партнерством з Росією і можливістю нормально функціонувати на міжнародній арені. Через 9 місяців війни він остаточно обрав свою позицію: посібник Російської агресії, союзник і партнер по вбивствам цивільних громадян.

Муки вибору

Хронологія подій була наступною:

  • Україна звинуватила Тегеран у наданні армії РФ безпілотників для атак
  • Іран заперечив факт передачі такого озброєння
  • Україна надала речові докази, які неможливо ігнорувати
  • Іран частково визнав, що деякі епізоди дійсно відбувалися, проте у незначних кількостях і задовго до 24 лютого
  • Розвідка отримала інформацію про намір Ірану розширити допомогу для РФ

На даний момент Тегеран повністю полишив спроби зберігати хоч якусь видимість нейтралітету. Дані про те, що ці дві країни стали союзниками, підтверджуються їх намірами разом виробляти смертоносні безпілотники.

Реакція світу

Звичайно, такі події викликали реакцію Заходу. Були введені санкції з боку США, ЄС і навіть Австралії. Проте, не варто забувати, що Захід – це лише частина світу, а на Сході ситуація не така однозначна. Для сусідів Ірану партнерство цієї країни з Росією несе загрози їх безпеці, оскільки РФ планує надавати Ірану військові компоненти для посилення потенціалу зброї. 

Політики зазначають, що такі дії означають повну втрату рівноваги сил у світі, тому вони небезпечні вже не лише для України, а для існування світу в тому вигляді, в якому він сформувався на даний момент. Основна вісь партнерства вже намітилась, тепер до неї будуть приєднуватися менш масштабні “сателіти”, які раніше залишалися нейтральними.

Близький Схід прекрасно розуміє ситуацію, яка склалася і загрожує його мирному існуванню. Тому і до Західного “табору” варто чекати нових приєднань. Одне з найочікуваніших рішень повинно бути прийнято Ізраїлем, який вже почав робити кроки назустріч Україні, але остаточно не визнав свою прихильність.

Рівноцінне партнерство

Існуючий режим в Ірані не набагато відрізняється від того, що зараз відбувається в РФ. Днями тут здійснили вирок щодо юнака, який виразив незгоду з діючою політикою країни. Його повісили, звинувативши у “війні проти Аллаха”. Вирок виконали показово, його транслювали державні канали у прямому ефірі. 

Тож війна, яка зараз відбувається в середині Європи, перетворилася на протистояння варварської цивілізації з диктаторською культурою і прагнення суспільства до перемоги прав людини над пропагандою.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *