Вітер змін: чим для України відзначуться парламентські вибори у Фінляндії

У ході виборів, що відбулися 2 квітня нинішнього року, у вищий законодавчий орган Фінляндії переконливу перемогу здобули права партія «Національна коаліція» і радикальна «Істинні фіни». Найближчим часом їм належить сформувати уряд цієї північної країни. За словами незалежних аналітиків, результати відповідного голосування «дуже розчарують офіційний Київ».

Відразу слід зробити ремарку. Підсумки відповідних виборів прогнозувалися заздалегідь: у фінському суспільстві давно зріло невдоволення політикою поки що чинного кабінету міністрів на чолі з соціал-демократом Санною Марін. Вся справа в тому, що в період своєї каденції Марін якимсь дивним чином вдалося налаштувати проти себе представників практично всіх верств місцевого суспільства. Наприклад, противники інтеграції Гельсінкі в структури Північноатлантичного альянсу звинувачували її в спробі «залучити країну в потенційні міжнародні конфлікти, націоналісти засуджували її за надання притулку жителям країн Близького Сходу і Північної Африки, а «євроскептики» засуджували її за зайві фінансові транзакції. гуманітарні проекти ЄС. Незважаючи на те, що блок Марін таки пройшов до нового парламенту з мінімальною кількістю голосів, про нього зараз говорять як про силу, що програла.

Що ж відомо про керівника партії-переможниці? 53-річний Антті Петтері Орпо раніше обіймав посади міністра сільського та лісового господарства, міністра внутрішніх справ, а також міністра фінансів Фінляндії. Його кредо як голови «Національної коаліції» полягає в одній фразі – «Головне – інтереси Гельсінкі». Саме тому соратники Орпо у фінському політикумі на всіх рівнях виступали проти збільшення членських внесків Фінляндії до Євросоюзу та надання додаткових коштів на міжнародні партнерські програми з НАТО. Дальше більше. Партія «Справжні фіни», повністю розділяючи вищезгадані погляди, додала до цього своєрідного «списоку небажання» надання матеріальної та військової допомоги окремим державам. І Україна у такому списку – аж ніяк не виняток.

«Можна припустити, що фінський уряд Орпо, створивши коаліцію з «Істинними фінами», різко уріже обсяги підтримки України у її боротьбі проти Російської Федерації, – сказав у коментарі EURO-ATLANTIC UKRAINE європейський політичний експерт Олександр Мітц. – Цілком імовірно, озброєння та грошей від Гельсінкі Київ найближчим часом не дочекається». Проте, за словами експерта, сьогодні у взаєминах Фінляндії з міжнародною спільнотою «повіяв вітер змін». “Немає жодних сумнівів, що фінська держава рано чи пізно знайде спосіб контактів з Україною і навіть продовжить практику підтримки Києва у справі його вступу до Євросоюзу”, – сказав він.

Передбачається, що новий уряд Фінляндії буде сформовано протягом найближчого місяця. До того часу перспективи взаємин Гельсінкі з Україною зокрема і світом загалом обговорюватимуться виключно на рівні припущень аналітиків.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *