Вітер змін: чого Україні чекати від Майка Джонсона? ​

Минулої середи, 25 жовтня, Палата представників (ПП) вищого законодавчого органу США схвалила кандидатуру Майка Джонсона на посаду свого спікера. Таким чином, було розблоковано роботу Конгресу, що застопорилася три тижні тому після скандальної відставки Кевіна Маккарті, який обіймав цю посаду. На порядку денному нижньої палати американського парламенту – десятки нагальних питань, включаючи виділення фінансової та військової допомоги Україні. За цим пунктом новий речник має власну думку.

І вельми незвичайне для політика такого високого рангу. Республіканець Джонсон, відомий своїм важливим підходом до вирішення юридичних колізій місцевого політикуму. Саме він, активний соратник екс-президента США Дональда Трампа, заперечував підсумки виборів глави держави у 2020-му році та закликав виступати проти будь-яких рішень Джозефа Байдена як господаря Білого дому. Коментуючи поточні події в Ізраїлі Джонсон закликає офіційний Вашингтон не поспішати з відправкою на Близький схід американських військових фахівців. Щодо України він висловлюється дуже чітко: Вашингтон не повинен виділяти українській державі додаткові асигнування. Нещодавно політик у властивій йому манері закликав провести ретельний моніторинг використання вже наданих Києву американських грошей.

Саме на тлі останньої заяви деякі аналітики – передусім в Україні – висловили побоювання щодо майбутньої цілої низки обіцянок того ж Білого дому українському президенту Володимиру Зеленському. Мовляв, Джонсон, напевно, опирається підписанню Вашингтоном документа про надання Києву чергової партії сучасної зброї та виділення йому чергового траншу безоплатної допомоги на $5 млрд.

А може, й ні. В одному з виступів на своїй новій посаді нинішній речник ПП сказав буквально таке: “У нас будуть [до України] окремі умови, які ми озвучимо найближчим часом”. Про які саме умови йдеться, Джонсон не уточнив.

Як відзначив у спеціальному коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE американський політичний оглядач Вільям Конноллі, саме найближчим часом для України “може подути вітер змін”. “Немає жодних сумнівів у тому, що з приходом Джонсона на пост спікера ПП ставлення конгресменів до Києва зазнає деяких метаморфоз – сказав, зокрема, він. – Але в цілому політика Вашингтона в українському контексті залишиться незмінною”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *