В НАТО обговорюють безпекову модель для України за прототипом Ізраїлю

На фоні того, що відбувається в Україні, виникла потреба переглянути форму допомоги Києву і зробити її довгостроковою. Для цього підготовлено проект договору, де йдеться про відносини між Україною і НАТО за зразком США і Ізраїлю.

Детально про це розповів Президент Польщі. Він зазначив, що зараз триває робота над проектом договору, одним з підписантів якого буде Україна. 

Дивимось на Ізраїль і повторюємо

За основу взято зразок багаторічної співпраці США і Ізраїлю в питаннях безпеки. Там задіяна угода, яка узаконює постачання Єрусалиму американської зброї. Цей документ діє 10 років, після чого може поновлюватися. Постачання озброєнь здійснюється стабільно і систематично на суми в мільярдах доларів, що дозволяє Ізраїлю планувати свої дії. 

В схемі є відносний мінус: в разі зовнішньої агресії допомога не збільшується. Проте, за стабільної допомоги є можливість завчасно накопичити сили на випадок загострення ситуації. 

Членство в НАТО – прощавай?

Білий дім зазначив, що такий документ щодо України готується з урахуванням того, що членства України в НАТО не передбачено в осяжному майбутньому. Вкотре підкреслюється, що військовий конфлікт на українських землях унеможливлює процес вступу до альянсу. Однак, підписання угоди дало б Росії усвідомити, що підтримка України не закінчиться, тому затяжна війна має більше мінусів, ніж плюсів для Кремля

Зараз виник певний парадокс щодо вступу України в НАТО: з одного боку, військовий конфлікт робить це неможливим, з іншого – вторгнення армії РФ відкрило шлях Україні до північноатлантичного альянсу ширше, ніж будь-коли раніше. 

Очікування від липневого саміту

Найбільші очікування повʼязані з самітом НАТО, призначеним на липень. Там буде оголошено про два важливі моменти:

  1. Створення ради Україна-НАТО. Це надасть право Києву збирати незаплановані засідання і звертатися з запитами про надання допомоги.
  2. Опрацювання угоди про гарантії безпеки для України. Планується, що гарантами стануть Велика Британія, Німеччина, Франція і США.

Судячи з усього, членства в НАТО Києву поки що не побачити. Проте, допомога від альянсу стане офіційною і більш стабільною. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *