В ООН не впевнені, що підрив Каховської ГЕС – воєнний злочин з боку РФ

Ситуація з розслідуванням руйнування росіянами Каховської ГЕС зайшла в глухий кут: ООН оголосили, що наразі однозначно звинувачувати РФ не можна. Потрібні певні процедури, які провести в умовах окупованих територій не вдається.

Такий висновок оголосив постійний представник України в ООН Кислиця. Рішення прийнято управлінням ООН з прав людини.

Потрібне розслідування

Офіційні особи запевняють, що головне для такої авторитетної організації – залишатися в будь-якому разі незалежними і неупередженими. Щоб висновки були обʼєктивні, повинно відбутися попереднє розслідування на місці події. 

Це підкреслив представник офісу верховного комісара Джеремі Лоуренс. Лише після завершення розслідування, яке буде виконане за усіма прописаними правилами, можна робити подібні висновки. На даний момент деякі обставини залишаються не зʼясованими, тому висновки і офіційні оцінки передчасні.

В чому проблема

Для того, щоб провести нормальне розслідування, як того вимагає процедура, комісії потрібно відвідати і дослідити територію Каховської ГЕС. Знаходиться вона в окупованій зоні України, тому ООН мусить попередньо отримати дозвіл на виїзд туди і гарантії безпеки для членів комісії від російської сторони

Офіційні запити Росії з цього приводу надають, проте вона не дає жодних відповідей. Отже, розслідування вини Росії зайшло в глухий кут через те, що РФ просто ігнорує міжнародний правовий процес.

Якою буде реакція світової спільноти на таку зухвалість, поки що невідомо. Як і те, чи буде вона взагалі, або ж справа обмежиться черговим занепокоєнням, межам якого не видно кінця.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *