В очікуванні боїв за Крим російська пропаганда оновила свої тези

Для російського уряду все більш очевидним стає тот факт, що попереду очікують бої за Крим. Це вимагає перегляду тих наративів, які намагалися навʼязувати з самого початку так званої СВО. Головні зміни полягають в тому, що Кремль почав признавати субʼєктність України.

Цілі вже не ті

Раніше зазначалося, що головна ціль СВО – зашкодити розміщенню баз НАТО на українських землях. Зараз риторика інша: війна направлена на те, щоб не знищили Росію. 

Поступова зміна головного ворога

Рік тому головним ворогом був саме альянс НАТО: це він повністю підкорив Київ своїй волі, а український народ потерпав від гніту Заходу. Кремлівські пропагандисти запевняли, що у лавах ЗСУ майже немає українців, армія складається виключно з натовських найманців. Тепер Москва підкреслює, що військові все-таки є громадянами України, які захищають інтереси США і НАТО, а не свої власні. 

Таке корегування можна вважати вчасним, адже кримчани можуть невдовзі побачити на власні очі, хто саме входить в ряди ЗСУ, і це викличе безліч питань щодо “суцільних іноземних найманців”.

Марні жертви

Ще один новий акцент стосується того, що Україна стала жертвою політики Північноатлантичного альянсу. Це необхідно для того, щоб перекласти провину за військові злочини на НАТО. Плюс таке формулювання укріплює думку про те, що люди мусять тиснути на Київ для початку переговорів без участі Заходу для врятування життів українських солдат.

До чого б це

Експерти роблять такі висновки зі зміни пропагандистської риторики:

  • Кремль не збирається віддавати Крим мирним шляхом;
  •  Москва починає визнавати субʼєктність України;
  • російський уряд готує підґрунтя на випадок пошуку винних у разі програшу.

Серед самих безглуздих наративів, які розповсюджувалися в Криму за останній рік, виділяють розповіді про удар Росії по Лондону в разі вторгнення НАТО на Кримський півострів. 

Стверджувати, що ця пропаганда не працює, не можна. Певний відсоток мешканців півострова після таких заяв дійсно відчувають себе більш захищеними, особливо ті, хто не схильний до аналізу і детального розбору ситуації.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *