В планах Путіна не лише Україна: дані від аналітиків

Однією з причин початку СВО Кремль називав намагання України увійти в НАТО. При цьому Путін постійно запевняє, що військової експансії з боку РФ в напрямку НАТО немає. Проект “Голос Америки” навів інші дані: за два останні десятиріччя Росією побудовано кілька десятків нових баз та відновлено дію радянських баз вздовж лінії, що межує із Західною Європою. 

Головне – казати

Кремль постійно “закидає” Заходу експансію Альянсу в бік РФ. Це – один з головних наративів, який постійно вбивається в думки росіян. “Навкруги самі вороги, і вони роблять все, щоб нас знищити”, – звучить майже щодня.

Зухвало і впевнено

Насправді РФ здійснює рішучі експансивні кроки, темпи лише зростають. Їх кількість і масштаб вражає, якщо проаналізувати все разом. 

Основні напрямки експансії такі:

  • Сувалкський коридор. Калінінград завжди виступав як ексклав між Польщею та Литвою. З 2016 року там зосереджено військові підрозділи з озброєнням, які формують 11-й армійський корпус. Це дає змогу при нагоді захопити Сувалкський коридор – полосу довжиною до 80 км між Білоруссю і Калінінградом. 
  • Молдова. У Придністровʼї зосереджено біля 3,5 тисяч військовослужбовців.
  • Сербія. Тут у 2020 році створено військову базу, яку офіційно російські політики називають гуманітарним центром міста Ніш. На базі подвійного призначення розміщені вертольоти і винищувачі.

Видно тенденцію і з паперів. Так за два десятки років Росія збільшила видатки на армію на 300%. Плани щодо майбутньої експансії очевидні, і про них судять не зі слів очільника Кремля, а з дій. 

Час вирішити

Крім європейського напрямку існують і інші. Наприклад, гібридна експансія Росії в Арктиці, про яку мало відомо пересічному громадянину як Росії, так і Європи чи США. І продовжується ця війна поки що на користь РФ.

Те, що відкрита війна в Україні перешкоджає планам Путіна з подальшого просування в бік НАТО, очевидно. Але Захід хоче, щоб Україна утримувала навалу таким чином, аби Європа не витрачала на це багато грошей, а активніше укріплювала власну безпеку. Практика показує, що обмежитись такими діями не вийде.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *