В Польщі в 2023 році планують прирівняти електронний паспорт до пластикового

Польща вслід за Україною вирішила стати цифровою країною. Для цього в 2023 році планується прирівняти електронне посвідчення в mObywatel до пластикової карти ID.

Поляки наслідували приклад України

Про це розповів уповноважений уряду з кібербезпеки в Польщі Януш Цешинський. Польська влада оцінила передовий досвід, який втілила в життя їх сусідка – Україна. Не можна переоцінити те, як сильно це стало в нагоді десяткам тисяч українців, змушених терміново виїздити з зони бойових дій в інші регіони країни. Проте, в Польщі справедливо зауважили, що цифрове посвідчення особи не менш зручне в мирний час для кожного громадянина країни.

Зараз готується відповідний законопроект, який вже в найближчі тижні мусить потрапити у Сейм для розгляду. Якщо його затвердять, то електронний документ можна буде використовувати у всіх випадках без предʼявлення пластикового оригіналу. Це усуне необхідність багатьох бюрократичних етапів. Єдиним моментом, на якому все-таки буде необхідною фізична наявність картки ID, залишиться оформлення нової такої ж картки взамін старої.

Окрім того, функціонал mObywatel у 2023 році буде розширений. Наприклад, під час заповнення певних заявок після введення PESEL декотрі необхідні дані будуть “підтягуватися” автоматично.

Українцям теж стане простіше

Також триває процедура обміну цифрових документів між Україною і Польщею. Після її завершення документи з українського застосунку “Дія” будуть відображатися в mObywatel, що значно полегшить багато процедур для мільйонів українців, які перебувають на території Польщі по програмі тимчасового прихистку на час війни.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *