В США вимагають відставки Зеленського

Очі всього світу цими днями прикуті до Вашингтону, де триває опрацювання законопроекту про допомогу Україні, який, по суті, є засобом для того, щоб Київ міг продовжувати оборону. Процес триває дуже складно і напружено: відомо, що внесено вже майже 140 правок, і декотрі з них викликають якщо не обурення, то справедливе здивування.

Майже всі правки були внесені за вимогою республіканців, і вже зараз зрозуміло, що це ще не кінець. Ось лише декотрі з запропонованих нововведень:

  • Категорична заборона Президенту США списувати борги України в майбутньому;
  • Заборона Києву направляти виділені кошти у будь-якому відсотку на виплати зарплат і пенсій держслужбовцям;
  • Витрата коштів, виділених для України, лише після підтвердження, що члени НАТО перераховують як мінімум 2% свого ВВП на оборону. 

Остання вимога ставить Україну в залежну ситуцію від інших країн НАТО. Вони можуть перешкодити підтримці, просто не надаючи коштів на оборону, а цим прибічники Росії можуть скористатися неодноразово. Тобто, ланцюг постійних маніпуляцій таким чином не припиниться, політизація для вирішення цих питань лише зросте.

Але особливо контроверсійні пропозиції висловлювала республіканка Марджорі Тейлор Грін, яка за останні тижні стала широко відомою поза США завдяки своїй  радикальній риториці і висловлюванням, які не завжди проходять цензуру. Вона давно має репутацію головної антиукраїнки з команди Трампа, яка періодично ініціює скандали то на релігійному, то на національному підгрунті. 

Цього разу вимоги відомої республіканки щодо фінансування для України наступні:

  • заборонити фінансування батальйону “Азов”;
  • не надавати підтримку до тих пір, поки в Україні на законодавчому рівні не заборонять аборти;
  • не ухвалювати підтримку перш, ніж Президент Володимир Зеленський не піде у відставку.

Крім цього лунали дивні промови про те, що Київ має надати звіт про всі біолабораторії, які діють на українських територіях і виробляють біологічну зброю. Це вже дослівно нагадує риторику Кремля, яка велась напередодні і в перші місяці повномасштабного вторгнення. Здавалось, що розповіді про бойових заражених комарів пішли в минуле, але ні. 

На основі тих поправок, які вже прийняті і висловлені, можна зробити висновок: голосування в суботу не буде простим, і зовсім не факт, що воно принесе такий очікуваний позитивний результат. А як саме воно станеться, дізнаємося вже дуже скоро. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *